CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. november 10., szerda 16:39


Lakásgondokkal és munkanélküliséggel küzdenek a fiatalok

,,Kockára tett jövő – jelentés az ifjúságról'

Fidelitas: ,,Kockára tett jövő – jelentés az ifjúságról"

Kockára Tett Jövő – jelentés az ifjúságról címmel tartott sajtótájékoztatót Pongrácz Nóra, a Fidelitas alelnöke
Pongrácz Nóra elmondta: a Fidelitas szeptemberben országjáró körutat szervezett, hogy minél szélesebb körben megismerje a korosztály élethelyzetét, aminek alapján egy jelentést készített. Ez ötvözi a Magyarországon élő fiatalok véleményét, az ifjúságot bemutató kutatások megállapításait és a Fidelitas közvetlen tapasztalatait.
A Fidelitas felmérései szerint a Magyarországon élő 15-29 éves korosztály 34%-a a lakáshelyzetet tartja a fiatalok legégetőbb problémájának. A fiataloknak csak 19 %-a rendelkezik önálló lakással, de ami ennél is figyelemre méltóbb, hogy a 23-29 évesek között is nagyon alacsony a lakással rendelkezők aránya, 34%.
Minden második fiatal a lakással kapcsolatos célok megvalósítását tekinti az előtte álló öt évben a legfontosabb feladatnak. Pongrácz Nóra rámutatott: azok a fiatalok is csalódottak, akik tanulmányaik ideje alatt megfelelő kollégiumi elhelyezést szeretnének.
A tanulmányból kiderül, hogy a fiatalokra saját bevallásuk szerint, a munkanélküliség jelenti a legfenyegetőbb veszélyt.

Pongrácz Nóra elmondta: 2003 nyarán a Fidelitas szakértői és parlamenti képviselői kidolgoztak egy törvényjavaslatot, amely konkrét lépéseket irányzott elő az ifjúsági munkanélküliség csökkentése érdekében.
- Felháborító, hogy a kormánypárti képviselők a javaslat napirendre vételét is meggátolták. Ehhez képest, meglepő fordulat volt, hogy az új kormányprogramba beépült a Fidelitas javaslata, azonban végrehajtottak azon néhány változtatást, melynek eredményeként ez a kormányzati intézkedés sem fog érdemi javulást hozni az ifjúsági munkanélküliség területén - jelentette ki Pongrácz Nóra.
(cyberpress)