CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. november 10., szerda 22:49


Sport és nevelés konferencia

Sport és nevelés konferencia

A sport a nevelés egyik legfontosabb eleme, a személyiségfejlesztés szerves része – hangzott el szerdán Sopronban. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kara “Sport és nevelés 2004” címmel a Magyar Tudomány Napja alkalmából rendezett tudományos konferenciát.

2004 világszerte a “sport által való nevelés éve”, ez adta a soproni Pedagógiai Főiskola leendő óvoda- és szociálpedagógusai számára rendezett fórum aktualitását. Prof. Dr. Szála Erzsébet, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskola főigazgatója kérdésünkre elmondta: az intézmény számára mindenkor fontosak voltak a Tudomány Napja alkalmából szervezett konferenciák, hiszen a hallgatók képzésében a szakmai tudásanyag átadása és a gyakorlatra való felkészítés mellett a tudományos munka végzésére való felkészítésre is nagy hangsúlyt fektetnek. “Erzsébet királyné fitneszprogramja” című előadásából a hallgatók egyebek mellett megtudhatták, hogy a császárné rendkívül sportos, egészséges életmódjával megelőzte korát: úszott, lovagolt, rendszeresen túrázott és hegyet mászott, kerékpározott, jól vívott, sőt, kitűnő lovas is volt, főként tejtermékeket fogyasztott és kedvenc gyümölcse a narancs volt.

A szakemberek nem értenek egyet azzal a szándékkal, hogy megszűnjön az osztályzás a testnevelés órákon. Mint mondják, napjainkban az életpálya alakulása szempontjából kevésbé fontosnak ítélt testi nevelés ezáltal még hátrább szorulhat. Így ugyanis a tanulóifjúság egy részét várhatóan még nehezebb lesz rábírni a rendszeres testedzésre – vélik a pedagógusok.

Dr. Gombocz János, a Semmelweis Egyetem tanszékvezető tanára szerint nagy bajt idézne elő az osztályzás megszűntetése, mert a testnevelés mint tantárgy csak olyan pedagógiai helyzetben működőképes, mint az összes többi tantárgy, tehát ahol követelnek és ellenőriznek is. Szakemberek szerint a sport által megtanulható mozgásformákat – saját egészségünkért – minél fiatalabb korban kell elsajátítani, ehhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, valamint az egészséges életmód megismerése és megszerettetése.

Tóth Anita Lilla