CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. november 11., csütörtök 09:51


Az adóemeléseket, a költségvetést és kormánynak az egyházi intézményekkel szembeni megszorításokat bírálták kíméletlenül a politikusok

Sorskérdések közéletben - mi az igazság?

Sorskérdések közéletben - mi az igazság?

"Mi az igazság?" Sorskérdések a magyar közéletben, a magyar pénz- és gazdaságpolitikában a magyar egyházpolitikában" címmel nagy érdeklődéssel kísért, teltházas előadásra került sor, Áder János, Varga Mihály, Semjén Zsolt részvételével a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvényén. a Pannonia-Med Hotel konferenciatermében. A beszélgetést Dr. Lanczerdorfer Erzsébet, a KÉSZ győri elnöke vezette.

Semjén Zsolt, Áder János, Lanczerdorfer Erzsébet, Firtl Mátyás a közös sajtótájékoztatón

,,A szocialisták elfelejtették a 2002-es választási ígéreteiket, megszoktuk, bár megbarátkozni nem tudunk vele, hogy a 2005-ös költségvetésben sem köszönnek vissza a választási ígéretek. ,,Az utolsó esélye lett volna az idei költségvetés Gyurcsány -kormánynak, hogy teljesítse választási ígéreteit, senki sem gondolhatja komolyan, hogy azok az ígéretek, amelyeket három és fél alatt nem teljesítettek, az utolsó négy hónapban teljesítik - jelentette ki Áder János a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője Sopronban.

- Nem lesz ingyenes étkezés, ingyenes utazás a diákoknak, nem fog megépülni 25000 bérlakás, nem fognak tiszai gátak épülni, és nem fog megépülni 800 kilométer új autópálya, nem lesz ingyenes a szívgyógyszer, és még sorolhatnám a teljesítetlen ígéreteket." - fogalmazott Áder János, aki furcsának nevezte, hogy a szocialisták a 2002-es ígéretek mellett az egy hónappal ezelőttiekre sem emlékeznek, amelyek között felsorolta a száz új tornaterem építését, a legszegényebbek élethelyzetének javítását, a MÁV fejlesztéseinek elmaradását.

Az Országgyűlés döntött az adóemelésekről, a jövő évi adótörvényekről, e tekintetben (…) véget ért a bújócska, a kormányzati mellébeszélés, de úgy tűnik, néhány hét múlva a költségvetés megszavazásakor is elérkezik az igazság pillanata, és (…) egyre nyilvánvalóbb a Medgyessy-lufi után kidurran a Gyurcsány-lufi is." - fogalmazott Áder János a soproni B. W. Pannonia Med Hotelben tartott sajtótájékoztatón.

,,Miközben a kormánypártok nagy hanggal adócsökkentést ígértek még néhány héttel ezelőtt is, aközben jelentős újabb adóemelések történtek." - mondta a politikus. Hozzátette: egy évvel ezelőtt az Országgyűlés három új adót vezetett be, ami az idei évre a családoknak 550 milliárdos terhet jelentett, két nappal ezelőtt pedig ,,három újabb adót is elfogadott az Országgyűlés."

Áder kifejtette az adótörvény-módosítások a leghátrányosabban a 400 000 hazai kis- és középvállalkozásból álló réteget érinti, akiket a telefonadó, a bérlet- és jegyadó mellett a vállalkozói járulék is terhel.

Rámutatott: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kimutatása szerinti, adótörvények módosításának következményei a Fidesz által kiszámoltakkal azonos eredményt mutatnak

Áder János a magyar Kereskedelmi és Iparkamarára, és annak újonnan megválasztott elnökére hivatkozva mutatott rá, hogy egyes – 36 milliárd forint értéket kitévő – vállalkozói adókedvezmények az adóemelések révén másrészt 136 milliárd forint többletbefizetést jelentenek a vállalkozásoknak. ,,Összességében a magyar kis és középvállalkozások zsebéből 100 milliárdot vesz ki a Gyurcsány- kormány."

Áder János a családokat terhelő ,,többletadókról" is szólt, mint ahogyan arról is, hogy az adókedvezmények körét és igénybevételi lehetőségét is szűkíti a Gyurcsány-kormány 2005-ben.

A költségvetési adatokra és az adótörvényekre hivatkozva, továbbá Gyurcsány Ferenc egy hónappal ezelőtti ígéretét idézve Áder János úgy vélte: a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők idén sem vehettek igénybe és jövőre sem vehetnek igénybe adókedvezményeket, és reálkeresetük sem nő . ,,Ezt az ígéretét sem fogja betartani a szocialista- szabaddemokrata kormány."

***

- Példátlan támadás-sorozat indult az egyházi intézményeket igénybe vevők – egyházi iskolába járó gyerekek, egyházi intézményeket igénybe vevő betegek, egyházi szociális intézményben ellátottak ellen, és mindazok ellen, akik egyházi közfeladatot átvállaló intézményben vállaltak munkát -jelentette ki Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke országgyűlési képviselő az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság alelnöke.

Rámutatott: Az egyházi iskolába járó tanulók legalább 20 százalékkal kapnak kevesebbet, mint az ugyanolyan állami iskolába járó társaik, minden indoklás nélkül. Semjén Zsolt kifejtette: az egyházi iskolába járó gyerek nem kaphat ,,bejáró" támogatást, nem kaphat tankönyvellátáshoz hozzájárulást, a napközis étkeztetéshez és kollégiumi szálláshoz hozzájárulást. Az egyházi intézményekben dolgozók nem kaphatnak sem eseti sem állandó jellegű bérfejlesztést, mert ezeket a költségvetés nem tartalmazza.

,,Ezt úgy tette a kormány, hogy megtévesztő tárgyalásokat kezdeményezett a Vatikánnal, ahol mindenféle mellékkérdésről elterelő beszélgetést folytatott, s közben suttyomban előkészítette ezt a diszkrimináció-gyűjteményt" - fogalmazott Semjén Zsolt.

A politikus elmondta a kormánypárti többség leszavazta a tárgyban a Kereszténydemokrata-frakció által benyújtott módosító javaslatokat. Semjén kijelentette: Alkotmánybírósághoz fognak fordulni.

(cyberpress)