CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. november 11., csütörtök 20:22


Sopronban kiemelten fontos stratégiai kérdés, a város egyik fejlődési, kitörési lehetősége

Fidesz: Ígérgetés helyett tetteket várnak a polgárok

Fidesz: Ígérgetés helyett tetteket várnak a polgárok
Sopronban kiemelten fontos stratégiai kérdés, a város egyik fejlődési, kitörési lehetősége

A Nyugat-Magyarországi Egyetem, Sopron egyik fontos városalkotó eleme csődközeli állapotba került. Az Oktatási Minisztérium ahelyett, hogy konkrét segítséget nyújtana válságintézkedések meghozatalára utasítja az intézményt - mutatott rá Firtl Mátyás, a Fidesz országgyűlési képviselőjelölt tegnapi sajtótájékoztatóján.

Firtl Mátyás kifejtette: Az oktatás, képzés Magyarországon és Sopronban kiemelten fontos stratégiai kérdés, a város egyik fejlődési, kitörési lehetősége. A sajtóhírek félmilliárd forint adósságról szólnak, 170 ember elbocsátása merül fel, tanszékeket kell átszervezni, esetleg megszüntetni, nem tudják időre fizetni az ösztöndíjakat, a közüzemi számlákat.

Magyarországnak nincsenek kedvező természeti erőforrásai, gazdag bányái, kikötői. A legnagyobb kincsünk az emberi koponyák, agyak szürkeállománya.
Magyarország csak a kiművelt emberfőkkel lehet versenyképes a jövőben, - mondta Firtl Mátyás.

Dr. Molnár Ágnes szerint a kialakult helyzet a politikusok felelőssége is. A probléma megoldására sem a szocialista kormány, sem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, sem a Hiller István pártelnök, sem a szocialista országgyűlési képviselő Kránitz László nem sokat tett - mondta Molnár Ágnes, aki felkérte a kormányt, vállalja át az egyetem fél milliárd hitelét, ,,mert azt a legnemesebb közhasznú célra, az ifjúság képzésére, kutatásra kell."

Rámutatott: a soproni polgárok minden tőlük telhetőt megtettek az egyetem segítésére, ingyen adtak épületeket, ingatlanokat az egyetemnek. A kormány helyett a soproni polgárok vesznek részt az egyetem finanszírozásában.

A kormánytól nem csak ígérgetést, hanem azonnali segítséget vár el a Fidesz, az oktatók, az ifjúság és a soproni polgárok- véli a Fidesz.
(cyberpress)