CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. november 12., péntek 00:34


A szocialista párt jelöltje, Kránitz László mellett kampányolt Gyurcsány Ferenc

Sopronba látogatott a miniszterelnök

Sopronba látogatott a miniszterelnök
A szocialista párt jelöltje, Kránitz László mellett kampányolt Gyurcsány Ferenc

A soproni Liszt Ferenc Kulturális Központ, Széchenyi termében tartott lakossági fórumon Gyurcsány Ferenc egy, a határontúli magyarok szülőföldjükön való boldogulását elősegítő programot vázolt, valamint az erős forint veszélyeire hívta fel az érdeklődők figyelmét.

A hétvégi, soproni időközi országgyűlési választásokon a Magyar Szocialista Párt színeiben induló parlamenti képviselő, Kránitz László megnyitóbeszédében elmondta, azért hívta meg Gyurcsány Ferencet, hogy támogassa a Sopronért címet viselő programját. A politikus hozzátette: legfőbb célja, hogy a város tovább fejlődjön, és ehhez minél több támogatót találjon. Kihangsúlyozta: mindezt Sopronért és azért teszi, mert itt képzeli el önmaga, és gyermekei jövőjét.

A rövid, Gyurcsány Ferenc életét bemutató film után a kormányfő elmondta: “Ma sokkal jobban élünk, mint anno, ám ugyanazokkal a gondokkal kell megküzdeni, mint évekkel ezelőtt.” Fontosnak tartotta kiemelni: ahogy nő az életszínvonal, vele együtt nőnek az igények is. “Ezért meg kell próbálni többet tenni., és én ezen dolgozom.” – tette hozzá. A város számára elengedhetetlen fejlesztésekről szólva kiemelte senki sem mer nemet mondani a Sopron közlekedését megoldó elkerülőre, valamint a Deák tér megújítására. A kormányfő szerint egy politikus legnagyobb kihívása, hogy az anyagi forrásokból több álljon az ország rendelkezésére. Kijelentette: az a célja, hogy Magyarországnak bevételekből több legyen, és nem az, hogy hogyan osszuk el a pénzt. Gyurcsány kitérve az Orbán-kormány lakástámogatási rendszerére, annak a véleményének adott hangot, hogy az igazságtalan és támogathatatlan volt, ugyanis azok a tehetősebb rétegek éltek vele, akiknek nem lett volna szüksége rá. Kiemelte, abból a pénzből a nyugdíjasok helyzetén jelentősen lehetne javítani. A kormány otthonteremtési koncepcióját vázolva bejelentette: a 2005. január 1-től beinduló, fiatalokat megcélzó otthonteremtő programmal az önálló életét kezdő lépéseit kívánják támogatni.

A legnagyobb ellenzéki párt elnökének, Orbán Viktornak az erős forint megteremtését szorgalmazó javaslatára reagálva Gyurcsány Ferenc úgy vélte: az ellenzéki vezető, vagy nem tudja jó mi a jó Magyarországnak, vagy nem mond igazat. “Ha azt mondják az erős forint jó, akkor az a legveszélyesebb hazugság.” – nyomatékosította a témával kapcsolatos véleményét. A gazdasági témáknál maradva a kormányfő hatalmas vívmánynak nevezte a személyi jövedelem adó kétkulcsossá tételét, illetve kiemelte, ezzel a döntéssel az átlag életszínvonal, vagy az átlag alatt élők mindennapjait kívánja a kormány könnyebbé tenni. “Ez a normális.” – tette hozzá.

A miniszterelnök ezt követően kitért a kettős állampolgárság intézményére, valamint az ez ügyben tartandó december 5-i ügydöntő népszavazásra. Gyurcsány szerint a kérdés az értelem, az érzelem, és a lelkiismeret csapdája. Úgy vélte már a kérdésfeltevés is felelőtlenség, ugyanis ez tovább szakítja, és még jobban megosztja a magyar nemzetet. A kormány e kérdésben alkotott véleményéről szólva úgy fogalmazott: “Nem tudjuk kikerülni ezt a csapdát.” Hozzátette: nagy a felelősség, ugyanis nem csak megadni, hanem biztosítani is kell az állampolgársággal járó jogokat a határontúliaknak egy esetleges igen esetén. “A nemnek és az igennek egyaránt következményei lesznek.” – figyelmeztetett. Gyurcsány felvázolta, a kormány mely’ három lehetséges variáción gondolkodik, hogy javítson a határon túli magyarok helyzetén. Elsőként a külhoni magyar igazolványt említette, amellyel könnyebben, és gyorsabban léphetnék át a határt a szomszédos országokban élő magyar ajkúak. Kiemelte, már dolgoznak a Szülőföld nevet viselő alap létrehozásán, amelynek célja a határontúliak szülőföldjükön való oktatásának, illetve boldogulásának elősegítése lesz. Az elképzelés szerint a magyar állam 1 milliárd forintot adna az alapba, a többit, pedig a határainkon kívül élő magyaroknak kell a saját fizetésükből kiegészíteni. Harmadik programként egy, a határmenti régiókban beindítandó gazdasági, munkahely teremrési programot vázolt a kormányfő. “Hagyjuk a felesleges vitákat, és kezdjünk el dolgozni.” – zárta beszédét Gyurcsány Ferenc. Lakossági kérdésre válaszolva még hozzátette: a kormány nem kívánja megszűnteti a szociális foglalkoztatás intézményét, ám mindenképpen felül kívánja vizsgálni, ugyanis sok vállalat a szociális foglalkoztatásból kíván hasznot húzni.

StD