CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. november 13., szombat 00:28


Nemzetközi művészeti vásár és kiállítás

Nemzetközi művészeti vásár és kiállítás

Nemzetközi Művészeti Vásárnak ad otthont a hét végéig Sopron. A hagyományteremtő szándékkal rendezett kiállításon csaknem 30 műkereskedő antik portékái között nézelődhet és vásárolhat a közönség.

A soproni Konferencia és Kulturális Központ ideiglenes standjain felsorakoztatott, a régmúlt emlékeit idéző tárgyak legalább ötven évesek, de akad köztük többszáz évvel ezelőtt készült darab is, amelyek sok pénzt megérnek a szenvedélyes gyűjtőknek.

Megvásárolni azt a műtárgyat érdemes, amelyik első látásra “megszólít” bennünket, mert azt mindig szeretni fogjuk – vélik a műkereskedők. Bodó János, a Magyar-Francia Galéria tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy ő annak örül, ha egy igazán ritka és szép darabbal találkozik, amelynek a vételtől az eladásig végigkísérheti az útját vagy gyűjteményébe illesztheti, hiszen ebben a szakmában ez a szép.
Magyarországon körülbelül kétezren foglalkoznak műtárgykereskedelemmel, a piac ismerői szerint napjainkban visszaesett a régiségek iránti fizetőképes kereslet. A főváros után most Sopronban mutatkoznak be hazai és külföldi régiségkereskedők.
A sokszínű tárlaton fotog-ráfia, könyv, textil, ezüsttárgyak, festmények, ékszerek és kéziratok várnak gazdára. Süle Katalin szervező a Cyberpress-nek elmondta: Sopron egy nagyon ideális helyszín, hogy nemzetközi szintre fölemeljük a műkereskedelmet, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak a budapesti nagygalériásokat nyertük meg ennek az eseménynek, hanem osztrák résztvevők vannak.”
A vásár ünnepélyes megnyitóján a soproni könyvtár két, a 19. és 20. századi magyar festészetet bemutató, kétezer reprodukciót tartalmazó kötetet vehetett át. A kiállítás november 14-ig várja az érdeklődőket.

Tóth Anita Lilla