CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. november 16., kedd 19:44


Páneurópai Vörösborverseny

Páneurópai Vörösborverseny

Tizenhat borfajta versenyzett kedden a hatodik Páneurópai Borversenyen Sopronban. A nemzetközi megmérettetésen 179 minőségi borral neveztek a magyar, osztrák, német és szlovák termelők. Sopronban a történelmi borvidék jellegzetességéből adódóan kétévente rendezik meg a vörösborok versenyét, amely a kiváló nedűk, a borvidék, a termőhely, az évjárat és persze a gazdák megmérettetése is.

Szín, illat és zamat harmóniája adja a Kékfrankos, a Pinot Noire, a Chiraz vagy a Bikavér testességét, gömbölyűségét, érett, gyümölcsös vagy intenzív jellegét. A páneurópai borver-senyre nevezett gazdák nedűire legfeljebb 100 pontot adhattak a bírák.

A szakemberek szerint a hazai borok egyre jobb eredményeket érnek el a hazai és nemzetközi versenyeken.
Sárosi Miklós, szervező, a Bormarketing Kht. borászati vezetője a Cyberpress-nek elmondta: “mind több bortermelő törekszik arra, hogy minél jobb borokat készítsen; élnak a terméskorlátozás lehetőségével, egyre fejlettebb pince-technológiát alkalmaznak és olyan borokat, amelyek a nyugat-európai és a világ összes bora között megállják a helyüket.

Az elmúlt évtizedben, a minőségi borok méltó helyet vívtak ki a gasztronómiában, a borfogyasztás kultúrája pedig sokat javult hazánkban – vélik a borászok, akik szerint Magyarországon az olcsó termékek mellett egyre többen a minőségi borokat keresik.

Az idei páneurópai verseny eredményét hivatalosan december 2-án a hagyományos bormerkating konferencián hirdetik ki.

A cyberpress képriportja a kuliszák előtt és mögött készült


Tóth Anita Lilla