CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. november 22., hétfő 21:15


Fórum az idegenvezetőknek

Fórum az idegenvezetőknek

Szigorúbb szabályok szerint dolgoznak a magyar idegenvezetők, mint Európai Uniós országbeli társaik - hangzott el az idegenvezetők számára szervezett konferencián Sopronban. A városban nyilvántartott több mint 70 idegenvezető egyetértett abban, hogy a szakma hazai érdekvédelmét erősíteni kell.

A jó idegenvezető tudása, kedvessége felbecsülhetetlen kincs a város számára - vélik a szakemberek, hozzátéve: sok múlhat azon, hogy milyen információt kapnak a városba érkező a hazai és a külföldi látogatók. Aki ezt a hivatást választja, annak nemcsak nyelve(ke)t kell beszélnie, de a kulturális, a történelmi és egyéb fontos ismeretek mellett például az aktuális politikai kérdésekben is tájékozottnak kell lennie vagy - szükség esetén - tudnia kell elsősegélyt nyújtani - hangzott el a konferencián.

A regisztrált, igazolvánnyal és kitűzővel is rendelkező, hivatalos idegenvezetők munkáját Magyaroszágon szigorú feltételekhez kötik. Az utazási irodák költségcsökkentő szándéka mellett ez is oka annak, hogy egyre többen - nem ritkán az utaskísérő vagy a gépkocsivezető - kalauzolják a turistákat engedély és kellő szakértelem nélkül – mondta el kérdésünkre Krisch Magdolna idegenvezető.

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Petőfi termében rendezett fórum a Burgenlandból érkezett vendége, Gisella Spatzierer a szakma ausztriai helyzetéről tájékoztatta a soproniakat. Előadásából és az érintettek hozzászólásaiból kiderült: a magyarok munkafeltételei szigorúbbak, mint a legtöbb Uniós országban. Bár az osztrákokhoz hasonlóan jól képzettek, egységes szabályozás híján a magyarok rendszerint mégsem dolgozhatnak külföldön. Ausztriában szigorú büntetés elé nézhet az osztrák vizsgával nem rendelkező magyar idegenvezető, míg nálunk ugyanezt sem a rendőrség, sem a közterület-felügyelőség nem ellenőrzi. Az osztrákok által kért - a magyarok képesítésével megegyező szintű - vizsga kb. fél év alatt tehető le, mintegy háromezer euróért. Mindezt méltánytalannak értik az érintettek, akik számára Almássy László, a Pro Kultúra Kht. idegenforgalmi igazgatója felajánlotta: érdekképviseletük erősítése érdekében hívják életre ismét az Idegenvezetők Baráti Körét, ha igénylik, találkozásaikhoz a Konferencia Központ helyet biztosít a jövőben.

A fórumon Kováts Árpád, Sopron Megyei Jogú Város pályázati referense elmondta: a 2004-es turisztikai pályázatokon Győr-Moson-Sopron megye mintegy 500 milliárd forintot nyert el turisztikai célú beruházásokra, fejlesztésekre, ebből Sopron a Tűztorony és a belváros rekonstrukciójára 599 milliót kapott. A pénz felhasználásával egyebek mellett megerősítik a város jelképének szerkezetét, felújítják a körerkélyt, látogathatóvá teszik a toronyőr-szobát, illetve látogatóközponttá alakítják a teraszt. A város köztereinek rehabilitációjára kiírt pályázaton a város a Deák tér felújítására, egy látogatóközpont kialakítására 598 milliót nyert. Ezzel kapcsolatban a jelenlévők azt kérték, kerüljön jelmagyarázat a téren elhelyezett óriásplakátra, hogy a látványtervet az átlagember is jól értse. Szó esett még arról, hogy mélygarázsok építését tervezik a városban, valamint a turisták számára kedvezményeket biztosító Sopron Kártya bevezetését.

A fórumon Almássy László ismertette Sopron 2005. évi turisztikai marketingtervét, amelyet December 16-án tárgyal a Közgyűlés és amelynek megvalósítására - az idei 15 milliós keret több mint kétszeresét -, 35 milliót igényel a szakember. Az idegenforgalmi igazgató elmondta: a korábbi évek folyamatos csökkenése után 2004-ben 3,5 %-kal nőtt a város turisztikai forgalma, 210 milliós bevételt hozva a városnak, ezt a pénzt azonban nem forgatták vissza városmarketingre és turisztikai fejlesztésekre. Nőtt a kulturális rendezvények száma is és a tendencia a jövőben folytatódik - mutatott rá a kulturális igazgató - , aki szerint a város számára a konferencia- és rendezvényturizmus jelenthet kitörési pontot. Június végén - Sopronban először - tíznapos operettfesztivál zajlik majd a Petőfi téren, emellett jövő nyáron egyetlen hétvégén sem marad zenés és egyéb produkciók nélkül a Fő tér. Almássy László szólt arról is, hogy Soproni Infó címmel a várost és programjait bemutató információs újság megjelentetését tervezik 400 ezer példányban. A kiadvány várhatóan minden soproni postaládába eljut.

Az I. Soproni idegenvezetői konferenciát borkóstoló zárta.

Tóth Anita Lilla