CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. november 23., kedd 20:33


Fórum az Európai Kulturális Főváros 2010 cím pályázat tartalmáról:

Fórum az Európai Kulturális Főváros 2010 cím tartalmáról: Várják a lakossági véleményeket

Többnyire idegenforgalmi szakemberek, a város szálloda- és vendéglátóhely-tulajdonosai, turizmussal foglalkozók, a város kulturális életében tevékenykedők jelentek meg a Európa Kulturális Fővárosa 2010 témában tartott lakossági fórumon a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban, ahol a készülő pályázathoz vártak további véleményeket, ötleteket a készítők

.
A rendezvényen Kalmár István alpolgármester és Tama István, a Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság vezetője mutatta be azt az általuk ,, leegyszerűsített" -nek nevezett, valójában igen vázlatos ,, pályázati anyagot", amelynek végső változatával Sopron indul a címért.
Az elsőkörös hazai megmérettetés egy minősítő előpályázat lesz, amelyet – siker esetén – egy meghívásos uniós követ majd.

Több ötlet, észrevétel és javaslat hangzott el a fórumon, többek között, hogy „ Sopron legyen Kelet-Európa Strasbourgja!”, „A régiónak adjunk igazi értelmet” , „ Az Európa Kulturális Fővárosa cím ne tizenkét hónapos fesztiválsorozat legyen.", de volt olyan is, aki a régió kulturális intézményeinek együttműködéséről vázolta elképzeléseit, és volt aki a „Sopron, Európa Kulturális Fővárosa, ahol szárnyra bocsátották a XXI. századot...” szlogent javasolta.
Több, a soproniak között jól ismert személyiség mondta el véleményét, köztük: Hárs József helytörténész, Perkovátz Tamás vállalkozó, Firtl Mátyás megyei közgyűlési alelnök, országgyűlési képviselőjelölt, Jakus János nyugdíjas, Taschner Tamás idegenforgalmi szakember, dr. Szilágyi László vállalkozó, Igrecz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör elnöke, Vigné Kovács Margit, a corvinus Rádió igazgatója, Nagy László, a Páneurópai Piknik.'89 Alapítvány elnöke, Szarka László egyetemi tanár.
Seffer Gábor turisztikai szakember a pályázat íróinak felelősségéről szólt. A bemutató bevezető lírai hangvételű gondolataira – amely egy Becht-idézettel a készülő ,,művet" egy szőtteshez hasonlította – visszautalva úgy fogalmazott: ,,lehet jó alapanyagból is rosszul szőni kelmét készíteni."
A városházán a következő hetekben továbbra is várják Sopron és vonzáskörzete lakóinak ötleteit, elképzeléseit az Európai Kulturális Főváros 2010 pályázattal kapcsolatban. E-mail: asoos@sopron-ph.hu.
(cyberpress)