CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. november 25., csütörtök 18:37


A multik és a nacionalitás


A "mi"-tudat átfedései

A multik és a nacionalitás


Magyarországra jön egy multi - csak kereskedelmi, vagy gyártat is: máris a "mi" vállalatunk, ahol családtagjaink, rokonaink, barátaink, ismerőseink elhelyezkedtek, illetve ahol vásárolunk kisebb, vagy komolyabb árucikkeket. Nincs ez máshogyan a multi magyarországi egysége vezetőségében sem. A direktorok, elnökök és ki tudja, milyen rangban tevékenykedő hölgyek és urak magyarnak, hazainak tekintik magukat, és versenyben állnak a másik ország "saját hazai"-jával, legyenek azok ugyanazon világcég szlovák, lengyel, vagy akár holland egysége.

Reklámszándékkal is elsőosztályú - ám a "mi"-tudat erősítése szempontjából is kitűnő megoldás, ha a multi magyarországi egysége jótékonykodik, egészségügyet, sportot, kultúrát, oltatást támogat. Mennyi ötlet volt már és mennyi lesz még - ahogyan egy cég újszerűen, nagyon "klappolóan" teszi oda a pénzét valamilyen jó ügy mellé, és az esemény emléke hosszú ideig megmarad a résztvevőkben, de azokban is, akik csak a sajtóból értesültek-értesülnek a dologról.

Azután van egészen különleges ötvöződése, elegyedése a multinak és a nacionálisnak - ilyen például a Sulinet akció. Magyar gyártmányú számítógép magyar átlagszoftverrel nem igazán létezik... Van viszont a Sulinet akció, melyben világcégek hardverei, szoftverei kerültek-kerülnek kedvezőbb feltételekkel a családokhoz - mely családokban talán éppen e nagyléptékű akció keretében "startolt el" igazán a XXI. század.

A HP - ha már a Sulinetnél tartunk - máris kínálkozik példának arra, hogyan lesz egy multi nacionálissá. Nézzük csak sorra, milyen a sokszempontból világelső cég hazai társadalmi szerepvállalása.

Megvédte olimpiai bajnoki címét a Kemény Dénes-vezette magyar férfi vízilabda válogatott. A csapatot immár tíz éve támogatja a világcég magyar egysége. A cég több tízmilliós adománya révén a Szépművészeti Múzeum alkotásainak vizsgálata, majd restaurálása hihetetlenül pontosan végezhető. (Lásd korábbi cikkünk: Fantasztikus lehetőségek restauráláshoz !) Vámos Miklós egyike azon íróinknak, akik a legkorábban kezdték el műveiket számítógépen írni. Az író nemrég kiadott Marquez meg én című könyvének megjelenését a cég is támogatta. Ne felejtsük el a középiskolákat sem, melyeket (már kétszáz fölött van a számuk) HP szerverekkel támogattak, de ott volt a HP Magyarország az ifjúsági asztalitenisz EB csapata mögött is... (Ld. cikkünk !) A cég Magyarországon gyártott termékei bekerülnek a világ körforgásába - sőt, van olyan, amit csakis itt gyártanak - és igen sikeresek a magyar fejlesztők is! A jelenleg Magyarországon működő nemzetközi szakértői központ mellé a nem túl távoli jövőben terveznek létrehozni majd egy másodikat is. A BME-vel való együttműködés már régebbre nyúlik vissza, az újabb kezdeményezések nyomán azonban a szegedi, illetve a veszprémi egyetemmel is kapcsolatot alakítanak ki.

A "mi" multijainkat tehát eléggé könnyen magyarnak, itthoninak vagyunk képesek érezni - a keserű pirula az, a csalódás akkor következik be, ha a szigorúan pénz-vezérelt üzemmódú nagyok egyszercsak arrébb mennek, máshová, ahol ugyanilyen színvonalon, ám kisebb költségekkel tudnak termeltetni. (Ld. a Philips Szombathelyről - hogy csak régiónknál maradjunk!)



A kép forrása: usatoday

Sebők Lili