CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2004. november 25., csütörtök 20:31


A lakosság támogatja a beruházást.

Év végi hajrában a Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program

Év végi hajrában a Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program
A lakosság támogatja a beruházást.

„Megnyugtató tény, hogy a napokban elkészült telefonos közvéleménykutatás adatai szerint a helyiek több mint 80%-a véli úgy, hogy a csatornázási és szennyvíztisztítási program tisztábbá, rendezettebbé teszi Sopron városát, javítja a környezet állapotát és csökkenni fognak a szaghatások. Ugyanakkor 84% szerint elkerülhetetlen, hogy a csatornaépítkezéssel átmeneti nehézségek járjanak. De a kellemetlenségek ellenére is, a beruházást ismerő soproniak döntő többsége (93%) támogatja a csatornázási programot”, hangzott el ma délután Sopronban Kalmár István alpolgármestertől a város életében példátlan léptékű közmű beruházás első hónapjainak értékelő sajtótájékoztatóján.

A közel 5 milliárd forintos, 15,7 millió eurós beruházás költségeit   50%-ban az Európai Unió, 40%-ban a magyar állami költségvetés, 10%-ban pedig Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja. A 2004 augusztusában indult és várhatóan 2006 végéig tartó munkálatok a földmunkákkal idén szeptemberben elkezdődtek.  A 3 hónap alatt megközelítőleg 22.600 m3 földet mozgattak meg, összesen: 6.475 fm nyomóvezeték, 3.697 fm gerincvezeték, 98 db házi bekötés készült el és a vezetéképítéssel érintett szolgalmi jogi területek száma is több mint 100. A Virágvölgy egy részének eddig csatornázatlan területe szennyvizeit a meglévő városi rendszerbe vezető csatornája a tervek szerint már ez évben üzembe helyezhető lesz, így sok ingatlan tulajdonos régi álma válik valóra és kaphat építési engedélyt a közeljövőben.

A beruházással a környék súlyos szennyvízkezelési, környezetvédelmi gondjai oldódnak meg, a befejezést követően növekszik Sopron és Fertőrákos szennyvíztisztítójának kapacitása, valamint a soproni csatornahálózatot kibővítik és összekötik a városon kívüli északi és déli területekkel. A munkálatok közel 65.000 lakost – Sopronon kívül – Kópházát, Fertőrákost, Ágfalvát, Harkát és Sopronkőhidát is érintik.

Az előzetes tervekhez és a tenderhez képest a kivitelezés során a főbb létesítmények, technológiák nem változnak.  Környezetvédelmi szempontokból pozitív változás lesz a  szennyvíztisztító eredeti pályázati kiírásához képest, hogy a kivitelező által javasolt megoldás szerint  Fertőrákosnál teljesen megszűnik a tisztított szennyvíz kibocsátása Fertő tóba és minden szennyvíz ezentúl a soproni telepre kerül majd.

Így a fejlesztések után a térség szennyvízkezelése minden tekintetben megfelel majd az Európai Uniós előírásoknak.
(Doubledecker-információ)