CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. november 25., csütörtök 20:51


„A levágott kenyér elkezd morzsolódni”

„A levágott kenyér elkezd morzsolódni”
Duray Miklós volt a megyei közgyűlés elnökének vendége

Dr. Szakács Imrének, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökének, országgyűlési képviselőnek a meghívására ma Győrbe látogatott Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnöke. A két politikus találkozóján és az azt követő sajtótájékoztatón részt vett Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő is.

Szakács Imre elmondta, hogy találkozójukon a régi, jól működő magyar-szlovák kapcsolatok kérdéskörén túl elsősorban aktuálpolitikai témákát érintettek. Ezek közül is kiemelkedett a december 5-i népszavazás és annak a kettős állampolgárságot érintő kérdése.


Szakács Imre, megyei elnök, Duray Miklós és Ivanics Ferenc megyei alelnök

Duray Miklós egy személyes visszaemlékezéssel kezdte gondolatait. A sajtótájékoztató helyszínéhez, a győri Megyeháza Gobelin-terméhez ugyanis kedves emlékek fűzik: itt vette át családjával együtt a magyarigazolványát. Azt a jelképpé vált dokumentumot, amely különleges hatással van a magyar összetartozás érzésére. „Olyan okmány ez, amely azt bizonyítja, amit érzünk”- fogalmazott a politikus.

A december 5-i népszavazás kettős állampolgárságot érintő témájával kapcsolatban Duray a következőket mondta:

A kettős állampolgárság kérdése minden magyar ügye, az összmagyarságot érintő kérdés. Biztosak lehetünk abban, hogy december 6-án minden más lesz, mint december 5-e előtt volt, a népszavazás eredményétől függetlenül. A magyarság eddigi történelme során többször került kényszerpályára. Most is kényszerpályán mozgunk, de most más okból. Duray Miklós szerint nem szabad olyan kérdésekben igenre vagy nemre kényszeríteni a magyarokat, amely kérdésben 85 éven keresztül csak hallgatás, elleplezés folyt. Az MKP ügyvezető alelnöke így fogalmazott: „aki december 5-én a kettős állampolgársággal kapcsolatban feltett kérdésre nemet mond, az 85 év távlatából Trianonra mond igent”. Akik a „nem”-et propagálják, azok vagy nem értik, ismerik a magyarországi jogrendet, vagy tudatosan félre akarják vezetni a választópolgárokat.

Újságírói kérdésre, miszerint volt-e már ilyen mély szakadék kormánypártok és határon túli magyarok között, Duray Miklós határozott nemmel válaszolt, véleménye szerint ez a szakadék áthidalhatatlan.

Duray arról is beszélt, hogy ha megszakítjuk a nemzetet összetartó szálakat, akkor elsorvad a nemzeti összetartozás érzése is: „A levágott kenyér elkezd morzsolódni”.

A házigazda, Szakács Imre véleménye szerint a kettős állampolgárság kérdéskörében nem pártpolitika, párthovatartozás mentén oszlanak meg a vélemények, hanem aszerint, hogy kiben van meg az erkölcsi elkötelezettség a határon túli magyarok iránt és kiből hiányzik.

Ivanics Ferenc szerint december 5-én nem teszünk mást, mint egy egyszerű döntést hozunk: Felvállaljuk-e az egységes magyarságot, vagy nem?
Abban mindhárman egyetértettek, hogy december 5-én igennel kell szavazni, mert a nem szavazatoknak sokkal több káros következménye lehet.
Ponty Zita