CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. november 26., péntek 21:48


Véradók Napja

Véradók Napja

November 27-e a Véradók Napja. A Magyar Vöröskereszt ez alkalomból idén is többezer donort tüntet ki országszerte.
A véradásban élenjáró - Szeged után a második legjobb véradó - soproni területi szervezet pénteken köszöntötte sokszoros véradóit és kiváló véradásszervezőit. Dr. Petró Olívia főorvos az ünnepségen köszönetet mondott valamennyiük áldozatos, önzetlen segítségéért.

A városban és környékén 10-12 ezer véradót tartanak nyilván, számuk az idén 200 új véradóval gyarapodott. Az Országos Vérellátó Szolgálat Sopron Területi Szer-ve-zete Vérellátó Intézetének vezetője köszöntőjében rámutatott: az elmúlt évben a szívműtétek, transzplantációk és balesetek miatt 37 %-kal nőtt a vérigény. Sopronban évente 8000 egység vért gyűjtenek, ami országosan is kiemelkedő. Azt, hogy az egyes területi szervezetek által össze-gyűjtött vér mindenhová eljusson, az országos diszpécserszolgálat hangolja össze.

A véradás olyan humanitárius cselekedet, melyben nem számít foglal-kozás vagy anyagi helyzet, csak az emberi tartás, hiszen a véradók egyenlők. A donorokat és a vérre, vér-ké-szítményre szoruló betegeket láthatatlan kapocs köti össze – hangzott el az ünnepségen, ahol olyan véradásszervezőket és véradókat tüntettek ki, akik - sokan évtizedeken át - tucatszor, sőt többszázszor bizonyították emberségüket véradással.

Tóth Anita Lilla
Fotó: cyberpress