CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2004. november 27., szombat 23:18


Tizenöt éves a Kozmutza Flóra Speciális Általános- Iskola és Szakiskola

Tizenöt éves a Kozmutza Flóra Speciális Általános- és Szakiskola

Fennállása 15. jubileumát ünnepelte a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola.
Az ünnepre gondosan, és láthatóan örömmel készültek a diákok és tanárok egyaránt.
A Petőfi Sándor utcai intézményben jelenleg 208 értelmileg, illetve tanulásban akadályozott fiatal tanul. A sajátos nevelési szükségletű gyerekek speciális fejlesztő-nevelő képzést, egyéni terápiás módszert igényelnek. A soproni ’Kozmutzában’ a nevelők nyitottak az újszerű pedagógiai módszerekre és terápiás eljárásokra: az ide járó gyerekek rendszeresen úsznak, gyógylovagolnak – mondta el a Cyberpress-nek Dr. Magas Lászlóné.

A városban az önkormányzat által fenntartott eltérő tantervű iskola igényét jelzi, hogy 15 évvel ezelőtt 130-an tanultak itt, ma pedig már 200-220 diákja van az iskolának – tette hozzá az iskolaigazgató. Ezért mára a gyerekekkel foglalkozó pedagógusok száma is megkétszereződött: most 40-en foglalkoznak a Sopronban és vonzáskörzetében élő magatartás-zavaros, részképesség-zavaros gyerekekel, akik később - ugyancsak ebben az iskolában - varrónő, bőrtárgy készítő, illetve sütőipari munkás szakmát szerezhetnek. Láthatóan második otthonuknak tekintik a gyerekek az iskolát, ahol családias légkörben tesznek meg a pedagógusok mindent azért, hogy a gyerekek érezzék, értékes tagjai a társadalomnak, amelyben helyük és feladatuk van. Külön örömöt jelent a pedagógusoknak, hogy a speciális nevelési igényű gyermekek szüleivel sikerül együttdolgozniuk, ami által munkájuk hatékonyabbá válik, és amiáltal emberileg mindannyian gazdagodnak.

A pénteki ünneplésre – amelyre szülők, testvérek, a fenntartót képviselők, az iskola támogatói is meghívást kaptak – színes műsort állítottak össze közösen a pedagógusok és a gyerekek.
Az iskolában folyó munkát filmen mutatták be, majd egyebek mellett népi gyermekjátékok, éneklés és tánc, versmondás, bábjáték szerepelt a programban.
Öröm sugárzott az ünnepi műsorból, a frissen sült és kínálnivaló pogácsából, a tekintetekből. A vendégek ajándékot is kaptak az ünnepelttől: egy a Kozmutza Flóra iskolát ábrázoló rézkarcot, és az immár elmaradhatatlan Cseppek című kiadványt.
A legeredményesebb diákokat és a kezdetektől fogva az intézményben dolgozókat díjakkal jutalmazták, majd adventi gyertyagyújtással zárult az ünnep.

Képriport

(cyberpress)