CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2004. november 29., hétfő 16:40


Diákcsere program

Diákcsere program

38 országban kínál tanulási lehetőséget a világ legnagyobb önkéntes alapon működő diákcsere-szervezete. A programban résztvevő fiatalok a nyelvtudáson kívül új ismeretekre, nagyobb önállóságra, globális gondolkodásmódra tehetnek szert, valamint bátrabbá válhat-nak a kihívásokkal szemben - hangzott el a nonprofit szervezet soproni tájékoztatóján.

Ismerj meg más kultúrákat, légy nyitott új eszmék befogadására! – hirdeti az a Nemzetközi Csere-program Alapítvány, amelynek közvetítésével csaknem 40 távoli országban tanulhatnak - három hónapon vagy akár egy éven át - a 15-18 éves fiatalok. A diákok anyanyelvi környe-zetben sajátíthatják el a választott ország nyelvét, miközben - önkéntes befogadó családoknál lakva - életreszóló tapasztalatokat szereznek.

A fogadó családok anyagi ellenszolgáltatást nem kapnak, a kiutazó diákok részvételi díjat fizetnek. Ennek költségéhez azonban ösztöndíj és állami támogatás igényelhető. Boda András, az AFS önkéntes segítője elmondta: „ennek mértéke attól függ, volt-e az én családom fogadó család, függ a szociális helyzettől, illetve hogy mennyire jól tanul a gyermek. Egy példa erre, hogy idén négy gyermek került ki ösztöndíjjal egész évre Németországba és ennek a költsége mindösszesen 250 ezer forint volt, ami azt gondolom, hogy körülbelül a harmada annak, amit itthon felemésztene egy gyerek taníttatásának a költsége.”

Az elmúlt tíz év alatt félezer magyar diák tapasz-talhatta meg az idegen kultúrába való beil-lesz-kedés élményét, a külföldi, interkulturális tanulás előnyeit. Hazánkba az idén 79 fiatal érkezett.
Bővebb információ: www.afs.hu
(TAL)