CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. november 29., hétfő 16:57


A tantárgy neve: Világörökség

A tantárgy neve: Világörökség

Az elmúlt hétvégén a fertődi Eszterházy kastélyban gyűltek össze a Fertő-tájról és Sopronból azok az általános iskolai tanárok, akik a világörökség elkötelezettjei. A találkozó a Phare-CBC kisprojekt alap Magyarország-Ausztria Program 2002. támogatásával a Fertő-táj Világörökség Egyesület szervezésében valósult meg.

A találkozóval párhuzamosan zajlott a Porpáczy Aladár Középiskola jubileumi eseménye, mely több ponton is találkozott a tanárok rendezvényével. Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő , a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnöke köszöntője után, a középiskola bemutatta saját világörökséggel kapcsolatos pedagógia terveit a résztvevőknek, majd előadások hangzottak el többek között Dr. Gimesi Szabolcs, Molnár Tibor hegyközségi elnök, Fersch Attila FHNP osztályvezetője részéről. A tanári találkozó, mely egyben felkészítés és tréning is volt, ezek után műhelymunkával folytatódott, melynek célja az volt, hogy a résztvevők, hogyan tudják elképzelni a világörökség témájának feldolgozását saját iskolájuk pedagógia programjában.

Goda István a FHNP munkatársa tartja előadását

A résztvevők munkáját segítheti a Pécsett és Hollókőn elindított pedagógiai program, mely példát adhat a téma sikeres feldolgozásához. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal keretén belül működő magyar világörökségek titkársága is fontosnak tartja az ilyen jellegű programokat és ezért jövő évben végre magyarul is kiadják az UNESCO világörökségekre írt módszertani segédanyagát.

A tréning eredményeit, következtetéseit valamennyi érintett iskola megkapja és a jövőben a Fertő-táj világörökség pedagógiai munkájának a koordinációját a Porpáczy Középiskola vállalta. A középiskola világörökségi programja Horváth Attiláné igazgatóhelyettes áldozatos munkáját dicséri.

Fertőszéplak, 2004. november 29.
Taschner Tamás