CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. november 29., hétfő 23:45


A város és a térség parlamenti képviselet nélkül maradtak

Fidesz: Sopronban az érvénytelen választást az MSZP súlyosan felelőtlen lépése idézte elő

Fidesz: Sopronban az érvénytelen választást az MSZP súlyosan felelőtlen lépése idézte elő

A soproni időközi választás értékelése tárgyában tartott ma sajtótájékoztatót Firtl Mátyás, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselőjelöltje Sopronban.

Firtl Mátyás ismertette: a Fidesz jelöltjeként az első fordulóhoz képest közel 2000 szavazattal többet ért el Sopronban, de ez sem volt elég a 25 százalékos részvételi arány eléréséhez. 410 szavazat hiányzott ahhoz, hogy a választás érvényes legyen.

Rámutatott: A választás érvénytelenségét nagyban befolyásolta az a tény, hogy a baloldal nem vett részt a szavazáson. Az MSZP Sopronban, annak képviselőjelöltje, aki egyben a helyi csoport elnöke, a szavazóit hagyta cserben, és demokrácia megcsúfolását idézte elő azzal, hogy az MSZP-szavazókat visszatartotta.
-Súlyosan felelőtlen lépése volt ez, hogy Kránitz Lászlónak, akinek hibája majd visszalépése befolyásolta a soproni részvételt, és azt eredményezte, hogy a város és a környező települések parlamenti képviselő nélkül maradtak. Az MSZP Soproni elnökeként is felelős Kránitz László azért, mert meggondolatlan tettével megzavarta a helyi közéletet, a pártját, a soproni szavazókat - hangzott el Firtl Mátyás részéről, mintegy reagálásként is Kránitz Lászlónak a mai Kisalföldben tett kijelentésére, amely szerint Kránitz nem tartja sem magát, sem a szocialista többségű városvezetést felelősnek az alacsony részvételért.

Firtl Mátyás szerint nem igényel kommentárt az a tény, hogy amint azt egy médiumban maga Walter Dezső, szocialista polgármester elmondta: nem ment el szavazni. Egy város polgármesterének a politikai pártokon felülinek kellene lennie - vélte a Fidesz képviselőjelöltje.

Firtl Mátyás rámutatott: a területi választási bizottság törvénysértésnek minősítette azt, amit a szocialista jelölt ,,az ágfalvi szavazatvásárlás kapcsán tett" , ezért a Fidesz politikusa az adott helyzetben érthetetlennek és értelmezhetetlennek, és minden erkölcsi alapot nélkülözőnek tartja Kránitznak a napilapban tett kijelentését, amely szerint: ,,bebizonyosodott, hogy vetélytársak nélkül nem lehet tisztességes verseny".

Firtl Mátyás felszólította az MSZP vezetését, Hiller István pártelnököt arra, hogy határolódjon el a Sopronban történtekről.
(cyberpress)