CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. december 03., péntek 01:25


A kettős állampolgárság melletti ,,igen' érdekében

A Soproni Erdélyi Kör nyílt levele

A Soproni Erdélyi Kör a kettős állampolgárság mellett

A Soproni Erdélyi Kör nyílt levélben arra kéri Sopron város polgármesterét, hogy az 1921. évi népszavazásban a Leghűségesebb Város címet kiérdemlő város polgármestereként álljon ki határozottan és nyíltan a kettős állampolgárságról szóló kérdésben az ,igen" mellett.

A 15 éve működő kör Sopront Erdélyhez kötő kapcsolatai között a soproni 18-as honvédekre is utalt, akik életük árán védték a hazát 1917-ben a Kelet-Kárpátokban az Ojtozi-szorosban. Az Ojtozi-szorosban a soproni hősöknek is állíttatott emlékműhöz a Soproni Erdélyi Kör jövő év augusztusban zarándokutat szervez, amely alkalommal az eredeti emlékművet ábrázoló emléktáblát szeretnének elhelyezni a soproniak nevében.
,,Szeretnénk, ha erre a lélekemelő találkozásra, a soproni hősi halottak sírjai felett tisztességgel tudnánk elszámolni azzal, ahogy soproniként a határon kívüliek jövőjét meghatározó kérdésben döntöttünk." - fogalmaz a levél.

Medgyes testvérvárosaként Sopronnak, a ,,testvér" -nek is határozott és példamutató döntést kell hoznia - mondta dr. Úry Előd elnök, hozzátéve: a soproni Erdélyi Kör tagjai büszkék arra, hogy tudásukkal gyarapíthatják a Leghűségesebb Város hírnevét, és hogy Magyarország és az egységes magyar nemzet érdekében" munkálkodhatnak, ezért reméli, hogy a soproni hűség a december 5-i népszavazásban is megmutatkozik.
(erdelyikor@sopron.hu)