CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. december 04., szombat 12:27


Népszavazás - hasznos tudnivalók

Népszavazás - hasznos tudnivalók
Péntek éjféltől vasárnap december 5. 19.00 óráig kampánycsend lépett életbe


December 5-én vasárnap 8 millió szavazásra jogosult adhatja le voksát. Az eredményességhez 2 milliónál több választópolgárnak kell az urnákhoz járulnia, és a feltett kérdésre a voksukat leadó szavazók 50 százalékánál, de legalább az összes szavazó negyedénél többnek (2 millió plusz egy főnek) azonos választ kell adnia.

A kórházi betegek a mozgóurnákba dobhatják szavazatukat, amelyek az illetékese választási irodánál előre, vagy a szavazás napján az adott szavazókörben bejelentett igény alapján látogatnak el az egészségügyi intézményekbe.

Szavazatukat a látássérült, olvasni nem tudó, illetve testi fogyatékosság, vagy más ok miatt akadályozott választópolgárok is leadhatják. Ők a szavazókörben másik választópolgár, vagy a szavazatszámláló bizottság két tagjának segítségét vehetik igénybe a szavazókörben. A mozgásukban gátolt választópolgárokat pedig a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel kérelemre a szavazás napján.

A Területi Választási Iroda közleménye szerint A 2004. december 5-én tartandó országos népszavazás napján szavazni 6,00 órától 19 óráig lehet.

A szavazólapon két kérdés szerepel.
Érvényesen szavazni kérdésenként igen vagy nem válasszal lehet, a válasz alatti körben tollal írt egymást metsző két vonallal („X” vagy „+” jellel).

A Területi Választási Bizottság tagjai, szavazás napi elérhetősége

Dr. Schmuck Tamás, elnök

Telefon: 96/522-203, 96/522-204
Telefax: 96/522-221

A választópolgárok a választás napján további információért a soproni Polgármesteri Hivatalban működő helyi választási iroda vezetőjéhez fordulhatnak a 99 515-222-es telefonszámon.

A népszavazás napközbeni jelentéseit, majd az eredményeket a www.valasztas.hu oldalon követhetik olvasóink, amely adatok alapján a cyberpress.hu is közöl majd napközbeni tájékoztató adatokat.