CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2004. december 09., csütörtök 22:54


Kulin György Csillagászati Vetélkedő

Kulin György Csillagászati Vetélkedő

A Magyar Csillagászati Egyesület, Kulin György születésének 100. évfordulója alkalmából csillagászati vetélkedőt hirdet nappali tagozatos középiskolai korosztályú, maximum 3 fős csapatok számára. A vetélkedőbe lakóhelyre, államhatárra és állampolgárságra való tekintet nélkül bármely - a fentiekben megfogalmazott feltételeknek eleget tevő - csapat benevezhet , amely (iskolai vagy otthoni) internet eléréssel, valamint elektronikus levelezési lehetőséggel rendelkezik. A vetélkedő nyelve magyar. A sikeres feladatmegoldáshoz idegen nyelvtudás nem szükséges, bár a hálózaton való böngészéshez az írott angol ismerete alkalmanként hasznosnak bizonyulhat. A vetélkedő három, a megoldásokat elektronikus formában beküldendő fordulóból, valamint egy szóbeli döntőből áll.

A vetélkedő céljai:

  • minél több fiatal megismerje és megszeresse a csillagászatot
  • a csillagászatot szerető, a témában elmélyedni kívánó fiatalok próbára tehessék ismereteiket
  • Kulin György emlékének ápolása, munkássága iránti tiszteletadás, valamint csillagászati ismeretterjesztő munkájának folytatása, kiterjesztve a modern információs és kommunikációs eszközök és technikák értő módon való használata, az információ felkutatása, feldolgozása, értékelése, esetenként publikálása irányába.

A vetélkedő forgatókönyve:

  • versenyfelhívás és nevezés: 2004. december 6. - 2005. január 31.
  • 1. forduló: 2005. január 1. - január 31.
  • 2. forduló: 2005. február 1. - február 28.
  • 3. forduló: 2005. március 1. - március 31.
  • eredményhirdetés és a döntőbe jutottak meghívása legkésőbb 2005. április 15.
  • döntő: 2005. április 30. Budapest, Könyves Kálmán Gimnázium

A feladatok felölelik Kulin György munkásságát, valamint a csillagászat és űrkutatás területét. A megoldásokhoz az információ részben a hálózatról, részben az irodalomból, részben a saját tevékenység révén gyűjthető össze. A feladatok típusa változatos, az egyszerű feleletválasztástól kezdve a képfeldolgozásig, honlap és bemutató készítésen át a műszerépítésig és csillagászati megfigyelések végzéséig terjed.

A részletes versenykiírás és a nevezési feltételek az alábbi honlapon olvashatóak:
http://telapo.zapto.org/

Jó versenyzést kívánunk!

Szalai Tamás