CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. december 10., péntek 11:29


Nem adom fel... gálaest- Lapjubileum- Eurégió West/Nyugat-Pannónia Közbiztonsági Katasztrófaelhárítási Munkacsoport- 2005: újra Térségi Olimpia- A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

Megyei hírek, események

„Nem adom fel...” adventi gálaest

A Magyar Rádió Győri Regionális Stúdiója „Nem adom fel...” címmel hirdetett pályázatot fogyatékkal élők, sérült gyermeket nevelő szülők, gondozók számára. A NAPRA-forgó Közalapítvány azonnal csatlakozott e remek kezdeményezéshez, s segített abban, hogy a négy megyei érdekvédelmi szervezet (az Értelmi Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete és a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete) értesüljön a felhívásról. Ennek köszönhetően a 3 kategóriában – vers- és prózaírás, képzőművészet és előadóművészet – rengeteg alkotás, produkció született, amelyet szakértő zsűri bírált el. A 2004. december 10-én megrendezésre kerülő eseményen a díjkiosztásra kerül sor, „Nem adom fel...” Adventi Gálaest címmel. A rendkívül értékes nyereményeken túl, a két szervező, a Régió Rádió és a NAPRA-forgó Közalapítvány egy szép estével is meg szeretné ajándékozni a pályázatra benevezetteket, a támogatókat és mindazokat, akik úgy érzik, fogyatékkal élő embertársaink ugyanolyan értékeket teremtenek, mint bárki más.

A „Nem adom fel...” Adventi Gálaesten zajlik majd az előadóművészet kategória döntője, ahová 7 produkció jutott, s a nyertes írásművet is megismerheti a nézőközönség. Az est helyszínén, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ előcsarnokában pedig kiállítás nyílik a képzőművészeti alkotásokból.

A tavaly már nagy sikerrel lebonyolított év végi gálaest - úgy tűnik - felsorakozik az immár hagyománnyá vált OTP – NAPRA-forgó Jótékonysági Kerékpártúra mellé.
Csala Krisztina



Megyei lap jubileuma
Másfél évtizede jelent meg először a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és Megyei Pedagógiai Intézet pedagógia-módszertani lapja, a „Hogyan tovább?”.

A megye alkotó pedagógusainak fóruma 15 év alatt 1500 hazai és nem-zet-közi hírű pedagógust (Mészáros István, Bakay Kornél, Forray Katalin, Molnár V. József, Barsi Ernő, Kokas Klára stb…) ihletett arra, hogy megfogalmazza és közzétegye az oktatásban szerzett saját gyakorlati tapasztalatait - kollégái módszertani és a megye pedagógiai életének megújulását segítve ezzel. Az évente öt alkalommal megjelenő folyóirat rovatai között a bábjátékkal, gyermekraj-zokkal foglalkozó írások mellett a romák hagyományait vagy a magyar néprajz alkalmazásának lehetőségeit ismertető cikkeket; sőt, a határon túli magya-rok oktatá-sáról is olvashat az érdeklődő. Az újság a jövőben növelni kívánja előfizetői számát, ehhez formai és tartalmi megújulást tervez. (Tóth Anita Lilla)



Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia Közbiztonsági és Katasztrófa-elhárítási Munkacsoport ülése Győrött

Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia Közbiztonsági és Katasztrófa-elhárítási Munkacsoport 2004. évi évzáró értekezletét december 9-én, délelőtt Győr-Moson-Sopron megyében, Győr városában tartották meg. Az értekezletet a megyei közgyűlés elnöke, dr. Szakács Imre nyitotta meg és köszöntötte az ott megjelent osztrák, szlovén, horvát, illetve magyar részről a Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyei megjelenteket.

A köszöntést követően dr. Pesztenlehrer Lajos tű. ezredes, főtanácsos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója mutatta be a megye helyzetét a bizottság által vizsgált szempontok alapján.

Ezt követően Hochrein László vezető-főtanácsos, a munkacsoport elnöke tartott tájékoztatót az Eurégió Tanács legutolsó ülésén elhangzottakról, kiemelve azokat a feladatokat, amelyek a 2005. év munkájának alapjait jelentik. Ezután értékelte a munkacsoport 2004. évi tevékenységét, külön hangsúlyozva a régiós együttműködés megvalósult formáit és eseményeit, majd javaslatára a tagság jóváhagyta a 2005. évi elgondolást a munkacsoport további tevékenységével kapcsolatban.

Az ülés végén a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében Győr Megyei Jogú Város Önkormányzati Tűzoltósága mutatta be azon modern tűzoltási és katasztrófa megelőzési technikai eszközöket, amelyeket 2004. évben kaptak, illetve szereztek be.
(P.Z.)



2005-ben ismét Térségi Olimpia

Dr. Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke mai (12.08.) sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy 2005-ben ismét megrendezésre kerül a Térségi Olimpia. Mint ismeretes, e sportrendezvényt az alelnök ötlete alapján 2002-ben rendezték meg először. Akkor a 2 évenkénti folytatás volt a cél, de a 2004. év elején kiderült, hogy a szakminisztérium támogatásra nem lehet számítani, a megyei önkormányzat költségvetésében elkülönített 2 millió forint pedig önmagában nem elegendő a megrendezéshez.
Medgyasszay elmondta, hogy az állami támogatás megszerzéséért ennek ellenére mégis folyamatosan lobbiztak az elmúlt hónapok során és ezt a törekvést siker koronázta, hiszen a rendezvénysorozat támogatásáról szóló, a Nemzeti Sporthivatallal kötendő szerződést a megyei önkormányzat részéről a közelmúltban írta alá. Ennek értelmében a program 2 millió ft központi támogatást kap azzal a feltétellel, hogy ugyanekkora részt a megyei önkormányzat is hozzátesz. A Wesselényi Közalapítvány 900.000 forintos támogatása is gyarapítja a szervezésre és lebonyolításra fordítható összeget.

A rendezvénysorozat lebonyolításban a Megyei Sportigazgatóság és a Megyei Szabadidősport Szövetség lesz segítségünkre.

A szervezőmunka korábbi tapasztalatait figyelembe véve az elődöntők lebonyolításához a megye 7 térségének 1-1 nagyobb települését szeretnék megnyerni, a megyei döntőt pedig Győrött, a Dózsa pályán rendezik majd.

A vállalkozó szellemű sportkedvelők 9 sportágban mérhetik össze tudásukat, ezek közül az oviolimpia és a tekeversenyek elődöntőire még idén sor kerül, az óvodai sor- és váltóversenyekre éppen ma került sor Győrújbaráton.

A rendezvényhez kapcsolódó aktualitásként az alelnök elmondta, hogy a határon túl élő magyarok csalódottságát azzal szeretnék csökkenteni, hogy a Duna túlpartján élő települések polgármestereit megkeresve a sportprogramhoz való csatlakozás lehetőségét kínálják fel számukra.
P.Z.
A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács december 7-én tartotta újjáalakuló ülését


2004. december 7-én Nagykanizsán tartotta ez évi utolsó ülését a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (RFT). A legfontosabb napirend a Tanács újjáalakulása volt, aminek a Területfejlesztési törvény legutóbbi (2004-es) módosítása miatt kellett megtörténnie.

A törvény módosítása következtében egy a korábbihoz képest módosult összetételű tanács alakult, amely elfogadta új Szervezési és Működési Szabályzatát és Ügyrendjét, illetve megválasztotta elnökét és társelnökeit. Az elnöki pozíciót 2004 júliusa óta dr. Szakács Imre, a GYMS Megyei Közgyűlés és a GYMS Megyei Területfejlesztési Tanács (MTT) elnöke töltötte be, akit a Regionális Fejlesztési Tanács ezen az ülésén megerősített pozíciójában. A társelnöki tisztségeket 2005. január 1-jétől Markó Péter (Vas MTT elnöke), Kiss Bódog Zoltán (Zala MTT elnöke), illetve Dr. Ipkovich György (Szombathely MJV polgármestere) töltik be.

A 2005-ös év januári (első) ülésén lesz aktuális a 2005. év munkatervének elfogadása. Ennek kapcsán dr. Szakács Imre elmondta, hogy a jövő év fő feladatai közül két területet emelne ki:: egyrészt az M9-es autópálya építéséhez az előkészítési folyamatok megkezdését, másrészt pedig a második Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT II. - 2007-2013) önálló Regionális Fejlesztés Operatív Program kiharcolását. " A ROP-pályázatokról szóló döntési jogkörnek a regionális fejlesztési tanácsok hatáskörébe utalása lehetőséget nyújtana arra, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a nyugat-dunántúli régió sajátos igényeire építve saját intézkedéseket alakítsunk ki - hozzájárulva a forrásoknak a legmegfelelőbb helyre kerüléséhez és a szubszidiaritás elvének hatékonyabb érvényesüléséhez."- fogalmazott az RFT elnöke. Ez röviden a regionális fejlesztés szempontjából nagyobb hatékonyságot jelent.

Dr. Szakács Imre meghívására a hét elején a Nyugat-Dunántúlra érkezett Dr. Franz Schausberger, az Európai Régiók Bizottságának (CoR) tagja, e testületen belül pedig az Alkotmányozási Ügyek és Európai Kormányzási Szakbizottság elnöke. Schausberger úr december 06-án a régió két felsőoktatási intézményében (győri Széchenyi István Egyetem, szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola) tartott egy-egy rendhagyó szemináriumot követően, a nagykanizsai tanácsülés előtt "Az EU Alkotmány hatása az európai unió régióira és településeire" címmel tartott előadást az érdeklődők számára.


Ponty Zita