CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. december 10., péntek 11:40


A csokrot évente olyan magánszemély, intézmény vagy szervezet kapja, aki/amely különösen sokat tett a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéséért.

,,A UNICEF nagyrabecsülés csokrának' címzettje a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

,,A nagyrabecsülés csokrának" címzettje a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

"Az UNICEF nagyrabecsülésének jeléül küldöm a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak ezt a virágcsokrot. Legyen ez egy szebb világ reményének jelképe, amelyet szeretetünkkel és gondoskodásunkkal teremthetünk meg a jövő generációi számára."

Így szól az az üzenet, amelyet Roger Moore, az UNICEF jószolgálati nagykövete küld az UNICEF Nagyrabecsülésének Csokra mellé. A csokrot minden évben egy olyan magánszemély, intézmény vagy szervezet kapja, aki/amely különösen sokat tett a gyermekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéséért.

A csokor odaítéléséről Magyarországon az UNICEF Magyar Bizottság elnöksége dönt. 2004-ben a nagyrabecsülés csokrának címzettje a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A kitüntetésére még Janikovszky Éva, az UNICEF Magyar Bizottság elnökségi tagja tett javaslatot a múlt évben.

Az indokolás szerint a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár és munkatársai rendkívül sokat tesznek azért, hogy a gyerekek megismerjék és megkedveljék a könyvek világát egy olyan korban, amikor szüleik és pedagógusaik is egyre kevesebbet olvasnak. A könyvtár szolgáltatásaival hozzájárul az esélyegyen-lőséghez, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy olyan gyerekek is élvezhessék az olvasás, a böngészés örömeit, akik szegényes környezetükben nem jutnak könyvekhez vagy számítógéphez. Korszerű feltételek biztosításával sikeresen járul hozzá a gyermekkultúra terjesztéséhez is.

A virágcsokrot először 1996-ban, fennállásának 50. évfordulója alkalmából adományozta az UNICEF. A világ számos neves személyisége, így pl. Margit dán királynő, Fabiola belga királyné és a thaiföldi hercegnő részesült a kitüntetésben.

Magyarországon az első jutalmazott Boda Domokos szegedi gyermek-gyógyász professzor volt, aki az 1950-es évek közepén különösen sokat tett a magyarországi gyermekbénulás járvány felszámolásáért.

A magyar védőnői szolgálat a csecsemők anyatejes táplálásának népszerűsítéséért, a Magyar Rádió 1998-ban ifjúságvédelmi műsoraiért, a Westel 900 pedig a gyermekvédő szervezeteknek nyújtott anyagi támogatásáért kapta meg a csokrot.

2000-ben Göncz Árpádné volt a csokor címzettje az értelmi fogyatékos gyermekekért végzett munkája elismeréséül. Egy évvel később pedig Gönczöl Katalint, az állampolgári jogok leköszönő országgyűlési biztosát tüntette ki az UNICEF a gyermekek jogainak és érdekeinek képviseletéért.

2002-ben a pécsi Gandhi Gimnázium pedagógusainak és diákjainak adták át az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát a roma gyermekek oktatása terén elért sikereikért.

December 13-án az UNICEF Nagyrabecsülésének csokrát Halász Judit, az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövete nyújtja át az idén 100 éves Könyvtár főigazgatójának, dr. Fodor Péternek. Az eseményen részt vesz Schiffer János főpolgármester-helyettes is.

A reprezentatív csokrot idén a viragneked.hu bocsátja az UNICEF Magyar Bizottság rendelkezésére.
(HHK)