CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. december 12., vasárnap 12:07


A hivatalos végeredmény szerint eredménytelen volt mindkét december 5-i népszavazás.

Kihirdették a népszavazás hivatalos végeredményét

Kihirdették a népszavazás hivatalos végeredményét

Az Országos Választási Bizottság (OVB) a szavazókörökből beérkezett jegyzőkönyvek szúrópróbaszerű ellenőrzését követően a bizottsághoz beérkezett panaszok, illetve kifogások elbírálása után kihirdette a december 5-i országos népszavazás hivatalos eredményét. Az MVSZ bejelentette: a Legfelsőbb Bíróságnál nyújt be fellebbezést az OVB határozata ellen.

A hivatalos végeredmény szerint eredménytelen volt mindkét december 5-i népszavazás, miután egyik kérdésre sem adott azonos választ a választópolgárok 25 százaléka, közölte az OVB vezetője az OVB szombati ülésén Budapesten.

A leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozása alapján a kórház-privatizációt érintő kérdésre 1 922 765-en szavaztak igennel, és 1 034 578-an nemmel. Érvénytelenül voksolt 53 629 választópolgár.

A kettős állampolgárság kérdésében 1 521 143 igen, és 1 428 736 nem szavazat volt. Érvénytelenül voksolt 61.093 választópolgár. Az OVB közlése szerint a szavazáson 3 017 738 választójogosult jelent meg és 3 010 972 érvényes szavazólapot adtak le.

A kiadott határozat szerint az OVB megállapítja, hogy a népszavazás eredménytelen, mert az összes választópolgár több mint egynegyede nem adott a megfogalmazott kérdésre azonos választ.

Vasárnapig 16 óráig lehet fellebbezni

A határozat ellen legkésőbb az annak meghozatalát követő napon a Legfelsőbb Bírósághoz címzett kifogást lehet benyújtani az OVB-nél. A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2004. december 12-én 16.00 óráig megérkezzen - áll az OVB határozatában.

Gaudi Nagy Tamás, a Magyarok Világszövetsége, mint a népszavazást kezdeményező egyik szervezet által delegált tag, nem szavazott a népszavazás hivatalos eredményéről, arra hivatkozva, hogy jegyzőkönyv-ellenőrzési feladatát nem tudta teljes körűen ellátni. Kifogásolta azt is, hogy kimondják a népszavazás hivatalos eredményét mielőtt a jogorvoslatok eredményre nem vezetnek.

Az OVB többi tagja viszont egyetértett a jegyzőkönyvek ellenőrzésének módjával, melynek során 98 véletlenszerűen kiválasztott jegyzőkönyvet vizsgáltak meg a tagok.

Az MVSZ bejelentette: a Legfelsőbb Bírósághoz nyújt be óvást

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) óvást nyújt be az Országos Választási Bizottság  népszavazási eredményt megállapító határozata ellen a Legfelsőbb Bíróságnál, közölte Gaudi Nagy Tamás az OVB ülését követően.

"Tekintettel arra, hogy számos szavazókör eredményének megállapítása a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem helytálló, az MVSZ kifogást nyújt be az OVB határozata ellen a Legfelsőbb Bíróságnál" - mondta Gaudi Nagy Tamás az MTI-nek.

Hozzátette: erre azért van szükség, mert a választási eljárásról szóló törvény ezeket a szavazóköri eredményeket csak úgy engedi kifogásolni, ha azt az OVB végeredményt megállapító határozata ellen nyújtják be a Legfelsőbb Bírósághoz.

Gaudi Nagy Tamás kifogásolta azt, hogy az OVB-nek a 21.30 órakor hozott határozatával szemben "több millió választópolgár" csak vasárnap tud jogorvoslattal élni. "Ez is rámutat arra a hiányzó garanciarendszerre és visszás jogi szabályozásra, amely az egész népszavazási eljárást végigkísérte" - tette hozzá.

A 62 magyar külképviseleten 1707-en voksoltak, a részvételi arány 87,5 százalékos volt. Külföldön a kórházprivatizációval kapcsolatos kérdésre a megjelentek 72,5 százaléka válaszolt igennel, 27,5 százaléka pedig nemmel. A kettős állampolgárságra vonatkozó kérdésre 78 százalék adott igen, míg 22 százalék nem választ.

***

Sopronban a népszavazáson való részvétel 49,4 százalékos volt. A kórház-privatizációt a szavazók 67,64 százaléka utasította el, a kettős állampolgárság mellett a szavazók 53,73 százaléka tette le a voksát.
(radio.hu. index, cyberpress)