CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2004. december 12., vasárnap 14:38


Soproniak az Európai Parlamentben - Képriport -

Soproniak az Európai Parlamentben

Dr. Szájer József vendége volt az a 48 soproni, akik az Európai Parlament képviselőjének meghívására Brüsszelbe látogattak múlt héten.
Szájer Józsefnek a többi EP képviselőkhöz hasonlóan lehetősége van arra, hogy évente 90 főt meghívjon Brüsszelbe, vagy Strasbourgba azzal a céllal, hogy minél többen megismerjék az európai intézményeket, az Európai Parlament képviselőinek munkáját. Az európai parlamenti munkája során két – Győr-Moson-Sopron és Veszprém – megyéért felelős Szájer József – aki, mindig is hangsúlyozza, hogy EP-képviselőként is hű maradt szülővárosához, Sopronhoz – természetesnek tartotta, hogy első alkalommal soproniakat hívjon meg az Európai Parlament brüsszeli székházába. A politikus láthatóan igen örült a soproniaknak, vendégeit végigvezette az Európai Parlament impozáns székházában.
A meghívottjainak megmutatta irodáját, az Európai Parlament tanácstermeit, beszélt a munkacsoportok, bizottságok, frakciók munkájáról, a strasbourgi és brüsszeli székhelyek egymáshoz való sajátos viszonyáról. A parlamenti séta előtt a vendégek alapos tájékoztatást kaptak az európai intézmények működéséről, számos kérdés is elhangzott.

Érdekérvényesítés: Új stílust vittek amagyarok az EP-be

A 732 EP-képviselő között 24 magyar dolgozik. Szájer József elmondta, hogy a magyar érdeket segíti a két szlovákiai magyar képviselő munkája is, akik magyarul szólalnak fel az Európai Parlamentben A magyarok az EP-ben határozottságukkal egy újfajta stílust hoztak az eddigi nagyon konszenzuális rendszerbe, azzal, hogy határozottan kiállnak az érdekeik mellett. Az Európai Néppárt öt szakmai munkacsoportban végzi munkáját, és több bizottságban történik a politikai akarat kialakítása, különböző viták során.
A nemzeti parlamenttől eltérően az érdékérvényesítés hatékonysága érdekében a különböző országokat képviselőknek is meg kell egyezniük az eldöntendő kérdésekben. A nemzeti csoportok és frakciók közötti közös konszenzuson alapuló döntések meghozatala bonyolult folyamat, az EP-ben az sem szokatlan, hogy a különböző témákban, különböző területeken különböző felállásban szövetkezhetnek a fralkciók. Például a gazdaságpolitikával, versenyképességgel, agrárpolitikával kapcsolatos kérdésekben a liberálisok, szociális kérdésekben a szocialisták segíthetik kölcsönösen a néppártiakat az érdekérvényesítésben.
Szájer József újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: az Európai Parlamentben elért sikerek között egyik legjelentősebb politikai eredménynek azt tartja, hogy a kisebbségek ügyében sikerült jelentős áttörést elérni, ami nemzeti értelemben is fontos.

A néppárt a roma-integráció érdekében
Az eseményen jelen volt, és munkájáról beszámolt Járóka Lívia, szintén soproni származású EP-képviselő, aki egy igen friss és jó hírt közölt a soproniakkal. A roma integráció kérdésében jelent előrelépést annak az Európai Néppárton belüli albizottság megalakulása, amely az összetettnek számító roma-ügy papíron történő megoldása és a realitás közötti különbségek egymáshoz közelítését igyekszik megoldani. Járóka Lívia elmondta: a roma-ügyben nehéz szövetségeseket találni, ezért is tartja nagy sikernek, hogy az Európai Néppárton belül megalakulhat a roma felzárkózás munkáját segítő munkacsoport és albizottság, hogy az elfogadott, de hatályba helyezésükben megkésett rendeletek és szabályok alkalmazásában konkrét eredmények is születhessenek. Jelenleg a roma társadalom nincs abban a helyzetben, hogy egymaga saját érdékeinek érvényt szerezhessen - mutatott rá Járóka Lívia. ,,A roma-ügyben a pártom a szövetségesem" - mondta, hozzátéve a Fidesz mindig is elkötelezettségének érezte, hogy a roma-integráció kérdésében vezető szerepet osszon a néppártra. A soproni delegáció látogatásának napján, december 7-én került sor, két fontos eseményre egyrészt több európai parlamenti képviselő ,,meghallgatására", amely során egy Romániából érkezett, cigány-szakértő beszámolójára is sor került, továbbá egy 12-14 képviselőből álló bizottsági ülésre, amely során a roma-ügyek helyzetfelmérésére kerül sor. Fontos, hogy a roma-integrációban konkrét eredmények szülessenek, hogy a roma társadalomban tapasztalt lemaradások – az elvek és a gyakorlat eltérése – behozhatók legyenek.


Orbán Viktor is üdözölte a soproniakat

Nem kis meglepetést okozott a soproniak soraiban megjelenésével Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Szövetség elnöke, aki Járóka Lívia beszámolóját követően váratlanul érkezett az ülésterembe, hogy a soproniakat külön is üdvözölje.

A soproniaknak gratulált az időközi választás két fordulóján és a népszavazáson elért országosan is kimagasló eredményekhez, és megköszönte mindenki munkáját, aki a soproni eredményhez hozzájárult.

A soproni csoport a négy napos belgiumi út alkalmával megnézte Gent városát, ellátogatott Brugge-be és Leuvenbe, és rövid időre Kölnben is megállt.

Tekintsék meg a cyberpress képriportját



Gent

Leuven

T. É.