CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2004. december 13., hétfő 23:10


Hiányolt párbeszéd - tervezett többszörös mértékű adóemelések

Hiányolt párbeszéd - tervezett többszörös mértékű adóemelések

2004. december 13-án a Deák téri kamarai székházban tartott sajtótájékoztatót Horváth Vilmos a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Károlyi Gyula a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke, a soproni helyi adórendszer módosításának tervéről, amelyet december 16-án tárgyal a város Közgyűlése.

Horváth Vilmos a tervezett önkormányzati adóemelésekkel kapcsolatban kifejtette: a vállalkozások léte-nemléte a tét.


Károlyi Gyula, Horváth Vilmos és Kocsi János

Nem természetes azt feltételezni, hogy a vállalkozások bevétele legalább a tervezett infláció mértékével nő, hiszen az elmúlt tizenöt évben a takarékoskodást ez a szféra valósította meg, a magyar gazdaság nem bírja eltartani a 820 ezer közalkalmazottat – hangsúlyozta a kamarai elnök, aki szerint nem az adókat kell a tervezett kiadásokhoz igazítani, hanem a kiadásokat a gazdasági szféra teljesítőképességéhez.

A vállalkozók jelzései alapján, a Kocsi János kamarai titkár által készített kimutatásból valamint a szeptemberben készült kamarai konjunktúra felmérésből kiderül, hogy a fokozott, többszörös mértékű adóemelés a helyhez kötött, mikro- és kisvállalkozásokat sújtja a legjobban, amelyek a virilisták közt is a legtöbb adót fizetik.

Károlyi Gyula szerint az Ipartestület 200 tagja közt végzett felmérés szerint is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a vállakozások, az építményadó drasztikus növelésével a saját tulajdon eladása, vállakozások megszünése, vagy más településre való áttelepítése következhet be, ami az adóbevételek további csökkenését eredményezi. Az Ipartestület elnöke a pályázatokkal kapcsolatban kijelentette: nem a pályázatírás oktatására kellene fektetni a hangsúlyt, hanem először az önrész megteremtésének feltételeit kell biztosítani, hogy ne köckázatos hitelfelvétellel legyen biztosíthaó egy-egy pályázat önrésze.

Mindkét elnök szorgalmazza az egyeztetett tárgyalásokat a városvezetéssel a terhek elviselhetővé tételének érdekében.

"Nincs szükség a véleményünkre, ez a mai városi demokrácia" - jelentette ki Horváth Vilmos, aki kéri a városvezetést, hogy tanúsítson mértéktartást a kiadásokban, dolgozzon ki egy olyan gazdaságfejlesztési programot, amely a 48-as jelszavak közül a valódi közteherviselést valósíthatja meg.

A kamarai elnökök remélik, hogy kialakul a városvezetés és a gazdasági szféra képviselői közt az a Lackner díj átadásakor ígért, ma még nem létező párbeszéd, amely segítségével sikeres vállalkozások működhetnek Sopronban és környékén.

tsz

kapcsolódó cikk: Kamarai hírlevél 2004. október.