CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. december 15., szerda 16:06


1139 helyen újraszámlálnak - Az OVB másra mutogat

1139 helyen újraszámlálnak - Az OVB másra mutogat

Sopronban is vannak érintett szavazókörök

Győr-Moson-Sopron Megyében egyelőre 29 szavazókör érintett az újraszámlálásban. Sopronban a 8. sz (Fáy A. iskola), 12. sz. (Trefort téri Óvoda), 31. sz. (Kőszegi uti Óvoda) és 32. sz. (Deák téri általános Iskola) szavazókörök szerepelnek a valasztas.hu oldalon közzétett listán.
Érintett szavazókörök listája
Külön listában szereplő további szavazókörök

Megsemmisítette a december 5-ei népszavazás végeredményét tartalmazó OVB-határozatot a Legfelsőbb Bíróság és az eredmény megállapítására új eljárást rendelt el, 1139 szavazókörben újraszámoltatják a voksokat. A kettosallampolgarsag.hu információi szerint felmerülhet az OVB mellett működő Országos Választási Irodát vezető Rytkó Emília távozása, vagy ennek igénye is.
A december 5-ei népszavazás végeredményét 11-én, szombaton összegezte az Országos Választási Bizottság a szavazókörökben kiállított jegyzőkönyvek szúrópróbaszerű ellenőrzése után. Az OVB a jegyzőkönyvek alapjául szolgáló szavazólapokat a törvény szerint nem vizsgálhatta meg.

A Magyarok Világszövetsége már korábban panaszt nyújtott be több megyében, de az OVB ezt sem vehette figyelembe, mert az 1997-es választójogi törvény szerint csak az országos végeredmény elleni kifogásban lehet megkérdőjelezni a helyi szavazókörök eredményeit. Az MVSZ és egy magánszemély ezután az országos végeredményt megállapító határozatot megtámadta a Legfelsőbb Bíróságon (LB). Az LB két bírói tanácsa külön-külön vizsgálta meg a két beadványt, de egybehangzó határozatot hozott. A bírák úgy találták, hogy a végeredmény nincs megnyugtatóan tisztázva. A kifogásban megjelölt bizonyítékok ugyanis arra utalnak, hogy több szavazókörben esetleg felcserélték a népszavazáson feltett kérdésekre adott igen és nem válaszokat, s egyéb eltérések is lehetnek. A világszövetség 1139 szavazókörről beszélt.

Az OVB-nek új eljárásban kell megállapítania a végeredményt. Ehhez a szavazatok újraszámlálása szükséges. Erre egyébként eddig nem volt példa az 1997-es választójogi törvény elfogadása óta.

Az OVB szerint a bizottságoké a felelősség

Ülésezett az Országos Választási Bizottság, miután a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette az OVB-nek a népszavazás végeredményét jóváhagyó határozatát.

Az OVB elnöke a bizottsági ülés előtt újságíróknak elmondta: az, hogy több mint ezer helyen ismét meg kell vizsgálni a szavazást lezáró jegyzőkönyveket, a voksok újraszámlálását is jelenti az érintett körzeteknél. Mind a két kérdésben: a kórházprivatizációról feltettnél és a kettős állampolgárságra vonatkozónál is újra fogják számolni a szavazatokat a szavazókörökben.

Ficzere Lajos bejelentette: nem tudja, hogy befolyásolják-e a népszavazás végeredményét az újraszámolt voksok. Hozzátette: elképzelhető, hogy már a hét végére meglesz az új összesítés. Ficzere hozzátette: a bizottságoké a felelősség, ha a jegyzőkönyveket már lezárták.

Patrubány: A sajtó jelenlétében!

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) azt kéri, hogy a népszavazás kapcsán gyanú alá esett urnákat foglalják le, gyűjtsék egy helyre Budapesten, és a sajtó jelenlétében egy eseti bizottság számolja újra a szavazatokat - jelentette be Patrubány Miklós, a szövetség elnöke kedden délután.

Patrubány mindezt annak kapcsán közölte, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a december 5-ei népszavazás eredményét megállapító határozatát, és 1.139 szavazókörben elrendelte a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését és az újbóli eredmény megállapítását. Patrubány hozzátette: megnyugvással veszik tudomásul, hogy a bíróság a kedden hozott határozatával helyre kívánja állítani a Magyarországon megbillent jogrendet.

Forrás: (valasztas.hu; kettosallampolgarsag.hu)