CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. december 17., péntek 23:33


Die Raaberbahn - ORF-filmbemutató a GySEV - ről

Die Raaberbahn - ORF-filmbemutató a GySEV - ről
Az ORF 2 Erlebnis Österrich műsorában szombaton, december 18-án, 17.05 - 17.40 óra között adják a Die Raaberbahn című filmet.

Dr. S. Kárpáti György 125 éves GySEV filmjének közelmúltbeli bemutatóját követően a napokban egy, a GySEV múltjáról, jelenéről és jövőjéről szóló ORF-produkciót is bemutattak a Hotel Sopronban.

A soproni ünnepélyes bemutatón Székely Csaba igazgatósági tag üdvözölte az egybegyűlteket, a megye képviseletében Firtl Mátyás általános alelnököt, továbbá az osztrák tartomány képviseletében Walter Priort, a Burgenlandi Tartományi Parlament elnökét továbbá Józan Tibort, a GySEV vasúigazgatóját és a megjelent osztrák közéleti személyiségeket, a film készítőit.

Csak a múlt megbecsülésén épülhet a jövő üzeni az az ORF-film, amely a GySEV múltját és jelenét párhuzamba állítva, remek operatőri teljesítménnyel vezet végig a GySEV történetén, a régióban betöltött szerepén.

Nemcsak a térségben, de Európában is egyedülálló a GySEV a "Pusztabahn", abban, ahogyan a vasfüggöny által elválasztott Magyarországot és Ausztriát összekötötte. ,,Györ/Raab, Ödenburg/Sopron és Ebenfurth" vonalon közlekedő szerelvények politikai változások tanúi voltak, ugyanakkor a helyi gazdasági élet aktív résztvevői, részesei is egyben.
A film a nagycenki Széchenyi Múzeumvasútnak is teret szentel és arra is rámutat, a régiós vasútnak arra a szerepére, amelyet EU-ban logisztikai központként is betölt.

Dinamikus képi megoldások teszik pergővé a filmet, amelyben a határ mindkét két oldaláról megszólalnak mindazok, akiknek a vasútvonal múltját jól ismerik és azok is, akik a jelenben a cég életének irányítói, meghatározó személyiségei a régiós szerepet betöltő vasút jövője alakulásának.

A filmet Walter Reiss rendezte, operatőre Hans-Peter Ramhofer.

Az adást 2004. december 19-én, az ORF 2-n 05:25 órakor ismétlik.
(cyberpress)