CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. december 20., hétfő 10:30


Győr-Moson-Sopron Megyében 29 érintett szavazókörben négy helyen találtak eltérést

Újraszámlálás: Megszületett a végleges eredmény, de az még nem hivatalos

helyen találtak eltérést

A december 5-i népszavazás hivatalos végeredményét Győr-Moson-Sopron Megyében egy soproni és három mosonmagyaróvári körben módosították. A területi választási bizottsághoz megérkezett az összes jegyzőkönyv, amelyet követően megszületett a kettős népszavazás szavazat-újraszámlásás megyei végeredménye.
Mivel december 22-én ülésezik az utolsó olyan szavazatszámláló bizottság, amely újraszámolja a népszavazás eredményeit, és az ott elkészült jegyzőkönyvnek még be kell érkeznie az Országos Választási Irodához, így elképzelhető, hogy az idei évben már nem hirdetik ki a hivatalos végeredményt.

Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke szerkesztőségünk megkeresésére megerősítette, elképzelhető az, hogy csak 2005-ben hirdetik ki a népszavazás hivatalos végeredményét. December 22-én üléseznek az utolsó választási bizottságok, és ezek után még be kell érkezniük a jegyzőkönyveknek, így csak ezek után várható valamikor a hivatalos végeredmény kihirdetése is – fogalmazott.

Szombat délutánig 1080 helyen ellenőrizték a jegyzőkönyveket, ebből 880 helyen változtatás nélkül az eredeti adatokat megerősítve küldték vissza az Országos Választási Irodához (OVI), és 200 helyen találtak eltérést. A kettős állampolgárságra vonatkozó kérdésnél az igenek száma 124-gyel nőtt, a nem szavazatok 151-el csökkentek, míg a kórház-privatizációról szóló kérdésnél az igenek száma 82-vel csökkent, a nemek száma, pedig 62-vel nőtt. Azt ki kell emelnem – fogalmazott az OVB elnöke – olyan eset nem fordult elő, hogy fel lett volna cserélve az igen-nem szavazatok aránya. Az esetek több mint 90 százalékában felbontották az urnát és újraszámolták a szavazólapokat, és a többi szavazókörben is meggyőződtek a jegyzőkönyvek valóságtartalmáról – mondta Ficzere.
Kapcsolódó cikkek és oldalak:

Sopronban nem volt érdemi eltérés az eredeti számláláshoz képest
1139 helyen újraszámlálnak - Az OVB másra mutogat

Országos Választási Iroda információi: www.valasztas.hu