CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. december 20., hétfő 11:06


A Soproni Borvidék Hírei

A Soproni Borvidék Hírei

Jótékonysági Borárverés

December 22 - én (szerdán) 17.00 órakor Sopron város Fő terén a Bormarketing Műhely Kht. és a Soproni Karácsonyi Vásár szervezői megrendezik az immár hagyományos jótékonysági borárverést.
A befolyt bevételeket a szervezők és a résztvevő borászatok a „Tómalom Híd” Alapítvány (Tómalmi utcai Gyermekotthon) és a „Boldogabb Gyermekekért” Alapítvány (Cseresznye sori Gyermekotthon) számára ajánlják fel.

Az árverésen a Soproni borvidék borászatai (Fényes Pince, Horváth-Pálmai Pincészet, Iváncsics Pince, Jandl Pince, Karádi Családi Borház, Lővér Pince, Luka Pincészet, Pfneiszl Pincészet, Taschner Borház, Vincellér-Ház, VINEX Kft., Weninger Pincészet) legnemesebb boraikból ajánlottak fel, melyeket neves művészek és közéleti személyiségek (Benkő László, Bodnár László, Crystal, Csák Máté, Csollány Szilveszter, Desperado, Faragó Beatrix, Marót Viki, Roy & Ádám, St. Martin, Szentirmai Ákos, Szilágyi Tibor, Uniqe) karácsonyi üdvözletükkel, aláírásukkal láttak el.


Elindult a Soproni borvidék honlapja!

2004. decemberétől a www.soproniborvidek.hu internetes címen kaphatnak bővebb információt a Soproni borvidékről és pincészetekről az érdeklődők. A honlapon 20 borászat mutatkozik be, és olvashatók a borvidékkel kapcsolatos rendezvények, események, hasznos információk. Szeretettel várjuk látogatását! Véleményét, a honlappal kapcsolatos javaslatait tisztelettel várjuk az info@soproniborvidek.hu e-mail címre.



Soproni pincészet okoztott óriási meglepetést a Hamburgi Borszalonon!

A borverseny, amely egy héttel a 19. Hamburgi Borszalon (Hamburger Wein Saloon) november 20-21-i megrendezése előtt került lebonyolításra, hatalmas meglepetést hozott, hiszen a világ minden részéről, 17 országból nevezet több mint 500 bor közül a soproni Pfneiszl Hungarian Vineyards Kft. nyerte az „Év Nemzetközi Felfedezettje” kitüntető címet.

Ezt két Grand prix, és két Grand prix d’Honneurs díj elnyerésével érdemelte ki. Ilyen elismerést a Borszalon majd 20 éves története során először kapott magyar borászat.

A siker még figyelemreméltóbb, ha hozzátesszük: az „Év Vörösbora” versenyben a Pfneiszl Kft. 2002-es Shiraz bora a második helyen végzett, egy 1998-as évjáratú toscanai Capanelle & Avignonesi cuvée mögött.

A sikerek azt igazolják, hogy a Soproni borvidék kiváló adottságokkal rendelkezik a testes, markáns, ásványos vörösborok megalkotásához, olyan vörösborokhoz, amelyek – legyünk rá büszkék, és higgyük el - világviszonylatban is elismertté tehetik borvidékünket!

Nemrég egy újságíró a Soproni borvidékkel kapcsolatban ezt írta: „nekem valami azt súgja, hogy néhány év és a hazai borászat Sopronról fog beszélni. Ez a borvidék adja majd az Év borászát, kapja az Év pincészetének szóló elismerést, nem is csak marketing szempontok, hanem a vitathatatlan minőségi eredmények miatt.”


Soproni sikerek a VinAgora Nemzetközi Borversenyen

Az idén immár hetedik alkalommal került megrendezésre, 2004. november 18. és 21. között, a borvilág jeles, nemzetközileg is elismert borversenye, a VinAgora Nemzetközi Borverseny.

A Pfneiszl Hungarian Vineyards Cabernet sauvignon 2002, valamint Merlot 2002 bora aranyérmet, a Weninger Pincészet Kékfrankos Selection 2002 bora szintén aranyérmet nyert. Ezüstéremmel díjazta a bíráló bizottság a Pfneiszl Hungarian Vineyards Kékfrankos 2002 és Shiraz 2002 borát.



Tudtad, hogy a soproni bor történetének egyik legfényesebb fejezete a XVIII. század?

A XVIII. század a soproni bor történetének egyik legfényesebb fejezete. A messze földön keresett soproni bor hírnevét csak növelte Bél Mátyás 1723-ban kiadott latin nyelvű könyve, mely Magyarországot mutatta be és külön részben, 40 oldalon, számolt be a csodálatos soproni borról. Azt is kiolvashatjuk a könyvből, hogy jó évjáratokban igen jeles aszú borok teremnek Sopronban.

A szürkepenész csodája, tehát Sopronban is jelentkezett, de a filoxéravész utáni fajtaváltáskor végleg feledésbe merült a soproni aszú bor.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, és Eredményes, Jó Borokban Gazdag Új Évet kívánnak a Soproni borvidék nevében a hírlevél szerkesztő!

(Forrás: a Soproni Borvidék Hírlevele, amely megrendelhető az info@soproniborvidek.hu e-mail címen.)