CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. december 26., vasárnap 20:27


Hétfőn a Soproni Petőfi Színház műsorán: Charley nénje

Színházi programajánlat

Hétfőn a Soproni Petőfi Színház műsorán: Charley nénje 2004. december 27-én, hétfőn 19:00 órakor a Charley nénje, bérleten kívüli előadása tekinthető meg a Soproni Petőfi Színházban.
A zenés vígjátékot Brandon Thomas írta (Aldobolyi-Nagy György - Szenes Iván); fordította Fáy I. Béla, átdolgozta Kerényi Imre, díszlettervező Perlaki Róbert, jelmeztervező Csengey Emőke, zenei vezető Dárdai Árpád, koreográfus Fincza Erika, korrepetitor Bíró Attila, jJátékmester Perlaki Ilona, rendező Szilágyi Tibor.
A szereposztás:
Lord Frank Babberley, oxfordi diák: Varga Gábor
Jack Topplebee, oxfordi diák: Ozsgyáni Mihály
Charley Wykeham, oxfordi diák: Sövegjártó Áron
Sír Francis Topplebee, nyugalmazott indiai ezredes: Incze József
Donna Lucia D'alvadorez, a Charley nénje: Varga Szilvia
Stephen Spittigue, oxfordi ügyvéd : Bakai László
Kitty Verdun: Szabó Judit
Annie Spittigue: Németh Hella Zsófia
Ella Delahay: Csonka Hajnalka
Brasett, szolga: Zsolnay András

Ki is az a Brandon Thomas? - Eredetileg színész volt, nehéz körül-mények között, későn indult a pályáján. 1848-ban született Liver-poolban - apja suszter, de fia költői álmokat dédelgetett magában, amelyeket a véletlen segítségével valósított meg. A Charley nénje ugyanis véletlenül született. Penley, a kor híres angol komikusa egyszer megkérdezte Thomas-t: nem próbálná-e ki sokat emlege-tett írói tehetségét, nem írna-e darabot. Három hét múlva el is ké-szült a darab, hogy világhírűvé tegye alkotóját. A premiertől mos-tanáig, nem volt egyetlen nap sem, amikor - valahol a világon - ne játszották volna a darabot. A londoni széria: 6759 elenyésző szám az eddigi, 500 000 előadás mellett. Magyarországon először 1897-ben mutatták be, Csortos Gyulával a főszerepben. A darabot egy-etlen, remekül működő ötlet mozgatja: három jókedvű oxfordi diák közül kettő szerelmes, és hogy feleségül vehessék szerelmüket, harmadikuk női ruhába öltözve eljátssza a gazdag külföldi nagyné-ni szerepét... ámde váratlanul megérkezik a valódi rokon-hölgy...

Az előadás helyszíne: Petőfi Színház, Sopron, Petőfi tér 1. Tel.: 99/511-700
További információk a Pro Kultúra oldalán

Kapcsolódó cikk:
Lassítás a finis előtt? - Charley nénje