CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2005. január 01., szombat 19:44


Lapszemle 2005. január 1.

Mérsékelt jókedv Európa legnagyobb szilveszteri mulatságán
www.radio.hu

A délkelet-ázsiai tragédia Európa-szerte meghatározta a szilveszter hangulatát. Mérsékelt volt a jókedv a kontinens legnagyobb szilveszteri mulatságán is.
Gerhard Schröder újévi üzenetében túlnyomórészt a német áldozatokat is nagyszámban követelő ázsiai szökőár következményeiről beszélt. Az egész nyugati világ kötelessége, hogy támogassa a rászorultakat és az újjáépítést. Szerinte minden egyes német falu találjon magának egy ázsiai falvat, amelynek segít. Minden egyes német iskola diákjai találjanak egy-egy ázsiai iskolát, hogy felkarolják annak diákjait.

Berlinben a természeti csapásra való tekintettel is - legalábbis ezt írják az újságok - a szokásosnál sokkal kevesebben ünnepelték a szilvesztert Európa máskülönben legnagyobb utcai mulatságán, amelyet a Brandenburgi kapunál rendeztek. A szervezők legalább egy-másfélmilliónyi embert vártak, ám nem voltak többen 6, legfeljebb 800 ezernél.

Visszafogott, de fényes szilveszter Olaszországban

A szokásosnál visszafogottabb, mégis fényes szilveszterük volt az olaszoknak.
Assisi városából a ferences szerzetesek azt kérték az olaszoktól, hogy a dél-ázsiai tragédia iránti kegyeletből ne petárdázzanak. Az olaszok eddig már több tízmillió eurót ajánlottak fel a földrengés sújtotta országoknak, de az óévbúcsúztató petárdáról nem mondtak le.

A becslések szerint 55 millió darab, kisebb-nagyobb petárda robbant elmúlt éjszaka Itáliában, vagyis a gyerekektől a nagymamákig minden olasz robbantott egyet. A legtöbben persze Nápoly városában, ahol nemcsak petárdák repültek, hanem szokás szerint az elmúlt esztendő összes szemete, régi bútor, törött tányér is repült ki az ablakokon az utcára, hogy a régi ócskaságoktól megszabadulva kezdődjék az új esztendő.

Sok városban a Dél-Ázsia iránti szolidaritásból elmaradt az utcai ünneplés és a tűzijáték is. Az erre szánt pénzt a földrengés sújtotta országoknak ajánlották fel.
Zentai Péter (Berlin), Sárközy Júlia (Róma)



Kimaradt a Radetzky-induló a Bécsi Filharmonikusok programjából
MTV

 A zenészek adományát jelképező csekket adtak át a muzsikusok a WHO főigazgatójának

A délkelet-ázsiai katasztrófa a Bécsi Filharmonikusokat is megérintette: a szokásos programot megváltoztatták. Az újévi ünnepi hangverseny dirigense, a 75 esztendős Lorin Maazel előzetesen úgy nyilatkozott a Der Standard-nak, hogy a program néhány ponton módosul, elmaradnak a szokásos tréfálkozások, kikacsintgatások, de a zenéről nem mondanak le, hiszen a művészek küldetése éppen az, hogy optimizmust sugalljanak - vélte a mester.

Clemens Hellsberg sem látott okot a koncert törlésére. "Az emberiség története tele van szomorúsággal, katasztrófákkal. A zene küldetése, hogy vigaszt nyújtson, erőt, energiát adjon" - nyilatkozta a Bécsi Filharmonikusok igazgatója még az óévben.

Lorin Maazel szombaton tizenegyedszer vezényelte a hagyományos bécsi újévi koncertet. A mester és a Filharmonikusok igazgatója, Clemens Hellsberg úgy döntöttek, hogy a hagyományos ráadásszámot, a fesztelen ünneplést kiváltó Radetzky-indulót törlik a programból. A műsort így a Kék Duna-keringővel zárták; a zenekar vezetője a színpadról a közönség megértését kérte.

Hellsberg a műsor második részének elején tartott rövid beszédében megemlékezett az ázsiai katasztrófáról, és bejelentette: a Bécsi Filharmonikusok és Lorin Maazel csatlakoznak a szenvedést enyhíteni kívánó adományozókhoz. Az ivóvíz biztosítását segítő, számszerűleg nem ismertetett összegű adományt - csekk formájában- a koncertigazgató a pódiumon átadta Dzsong Vuk Ri-nek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának.

Clemens Hellsberg németül és angolul elmondott köszöntőjében kifejtette: a szolidaritás az egyetlen remény, és hangot adott meggyőződésének, hogy a Strauss-dinasztia zenéje táplálja ezt a reményt.

Az újévi koncert hagyományos ráadása (ezúttal tehát a Kék Duna-keringő) előtt Lorin Maazel mondott németül és angolul köszöntőt. A művész a természeti katasztrófáról és a világban uralkodó politikai kuszaságról szólt. Hitének adott hangot, hogy a zene ereje szellemi erőt és útravalót ad az emberi élet méltóságának megőrzéséhez és reményt egy jobb világra, reményt arra, hogy újjáépülhet az, amit az ember és a természet elpusztított.



Schmitt továbbra is maradna a MOB élén

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke folytatni szeretné munkáját, és bízik abban, hogy eddigi tevékenysége, tapasztalatai és elhivatottsága alapján az ötödik ciklusra is bizalmat kap a szervezet várhatóan júniusban tartandó tisztújító közgyűlésén.

Schmitt az MTI-nek adott év eleji nyilatkozatában jelezte: úgy érzi, vállalt kötelezettségeit, az európai uniós képviselői tagságát - ahol a Kulturális Bizottság alelnökeként a sporttal is foglalkozik - össze tudja egyeztetni társadalmi feladataival, a NOB tagságával, a Környezetvédelmi Bizottság és az Olimpikonok Világszervezete vezetésével.
MTI-Index



A kereső tudja, mit szeretünk - 2004 legkeresettebb szavai
HírTV

A magyar keres?k közül talán a legismertebb a Vizsla, amelynek keresőablakába 2004-ben százmilliónál is jóval több lekérdezést pötyögtettünk. Abból, hogy milyen szavakra kerestünk a magyar weben, képet kaphatunk egy kicsit magunkról is.

 Abban talán nincs semmi meglepő, hogy a politikusok közül legtöbben Gyurcsány Ferencre, Orbán Viktorra és Medgyessy Péterre voltunk kiváncsiak, ám érdekesség, hogy a tizes listába még Churchill is befért.

Ugyancsak magyar sajátosság lehet, hogy az autók keresési toplistáját a Mi Autónk (Suzuki) vezeti, utána pedig a Lada következik. Na jó, ezeket követi a BMW és az Opel, de a 7. helyen még mindig tartja magát a Trabant.

Talán az sem szolgál meglepetéssel, hogy az állatok közül leginkább a kutyákra, a lovakra és a macskákra voltunk kiváncsiak, ám a delfinek és a tigrisek is előkelő helyen tanyáznak a listán.

Akárhová utazol, mindig szembe jön veled egy honfitársad? Ha hihetünk a keresőnek, leginkább Horvátországban, Egyiptomban és Izraelben akadhatunk könnyen magyar társaságra.

Ha filmekről van szó, vezet az ogrék gyöngye, Shrek, őt pedig Középfölde lakói (Gyűrűk Ura) követik. A tizes listán helyett kapott egy magyar sikerfilm is: 9. a Kontroll. Hazai kedvenceink: a Tankcsapda, a Hooligans, Ákos és Király Linda, Gryllus Dorka és Kamarás Iván. A külföldi hírességek közül Britney, Jennifer Lopez, Monica Bellucci és Angelina Jolie, Brad Pitt és Orlando Bloom nevét írtuk leggyakrabban a keresőablakba.

Nézzük, melyik sport érdekli leginkább a magyar internetezőket! Vezet a fitness, második (!) a labdarúgás, a dobogó harmadik fokán pedig az autóversenyzés áll. Érdekes, hogy a brazil capoeira az előkelő 6. helyen végzett.

Végezetül a betegségekről. A dobogón a candida, az anorexia és a depresszió foglal helyet, s az első tízben végzett az AIDS, az allergia és a pánikbetegség is.

O.Sz. Az [origo] listái alapján