CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. január 03., hétfő 09:37


Sopron is beadta pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa címre

Sopron  is beadta pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa címre.

A két fordulós elbírálást követően magyarország egy városa egy német várossal közösen egy évre nyerheti el a címet 2010-ben. Az első körös elbírálásra január folyamán kerül sor, az eredmény várhatóan február 15-re születik meg. Sopron – 110 oldalas pályázatával, amely 600 oldalas mellékletet tartalmaz – elsősorban Liszt Ferenc, valamint a '89-es Páneurópai Piknik kultuszát szeretné kihasználni, és a Fertő-táj világörökség természeti és épített értékeire is épít.

Tama István, a a cyberpressnek elmondta: az előminősítő pályázati kör döntése február 15-e körül születik meg, amelyet követően várhatóan szeptemberi határidővel kell elkészíteni a második körre beadandó pályázatot.
A NKÖM rövidesen a pályázatokat elbíráló hét tagú bizottságot is megnevezi, amelynek tagjai között nem csak a kultura, hanem – többek között –  regionális fejlesztéssel foglalkozó, továbbá szociálpolitikához értő, és gazdasági szakemberek is helyet kapnak.
Megtudtuk: az Európa Kulturális Fővárosa címet eldöntő, második körös pályázat pontos követelményeit még a pályázók nem ismerik pontosan, viszont annyit már tudnak, hogy ennek sokkal részletesebbnek, konkrétabbnak kell lennie az első projektnél, és angol nyelven kell azt elkészíteni. A jelenleg elbírálását váró pályázati anyagon több mint húsz szakember munkája.
Sopronnal együtt további tíz magyarországi város pályázik a címre.
Kapcsolódó cikk:
Melyik város legyen 2010-ben Európa kulturális f?városa?