CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. január 03., hétfő 12:19


Határon átnyúló közös pályázat előkészítése

Az ágfalvi, a soproni polgármesterek találkozója

Az ágfalvi, a soproni polgármesterek találkozót tartanak a határmenti osztrák települések polgármestereivel
A holnapi találkozó célja: egy határon átnyúló közös pályázat előkészítése
A találkozóra, amelyet Ágfalva polgármestere kezdeményezett,Walter Dezső, Sopron polgármesterével együtt, a szomszédos Somfalva (Schattendorf) és Lépesfalva (Loisbach) polgármesterei is résztvesznek.

Gál István a cyberpress-nek elmondta: a megbeszélés tárgya azon az Interreg pályázaton való részvétel lesz, amelynek elsődleges célja Ágfalva, Somfalva és Lépesfalva Sopronnal való közvetlen összeköttetését biztosító út megépítése. Ágfalvának, de a határ túlsó oldalán fekvő két osztrák településnek Lépesfalvának, és Somfalvának is ,,Sopron a város” – mondta Gál István, és a településeknek, Sopronnal együtt közös érdeke, hogy a határok teljes eltűnésének időpontjáig, illetve a határátkelők megnyitásakor megfelelő út biztosítja a települések közötti közlekedést.

A közeljövőben megjelenő pályázathoz a polgármester szándéka szerint Ágfalva biztosítaná a pályázatírót, a többi érdekelt résztvevőtől, így Soprontól is az adatokra, tervekre számít Ágfalva.

A 300 milliós nagyságrendű pályázati forrás Ágfalva 240 milliós költségvetéséhez képest – Gál István szerint – jelentősnek számít, még akkor is, ha a teljes infrastrukturális fejlesztés, akár több milliárdba is kerülhet, attól függően, hogy a tervezett elkerülő út nyomvonala mentén (Sopron-Táncsics u.-Somfalvi utca, valamint ez utóbbi folytatásában a két település közötti szakaszon) meddig készül el, illetve, az sem mellékes hogy az osztrák fél milyen mértékben vállal részt a projekt megvalósításából.

(cyberpress)