CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 04., kedd 14:00


Corvinus-hírek

Január 4-én 14.00 örakor

A Corvinus Rádió hírei január 4-én 14.00 órakor
FM 104.6

Nincs influenza járvány Győr-Moson-Sopron Megyében. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint nem emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma. A háziorvosokból álló figyelőszolgálat legfrissebb adatai alapján a betegek leginkább a 10 és 34 év közötti korosztályból kerülnek ki. A megyébe érkezett 51 ezer ingyenes védőltásból eddig 27 ezer vakcina fogyott el.

Sopron, Ágfalva, Somfalva (Schattendorf), valamint Lépesfalva (Loipersdorf) polgármesterei találkoznak ma délután Ágfalván. Gaál István, Ágfalva polgármestere a Corvinus Rádiónak elmondta, hogy a megbeszélés fő témája a településeket összekötő, határon átnyúló közút megépítése lesz.

Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség néven szervezik meg hamarosan azt az új szervezetet, amelynek létrehozásához a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt pályázaton a nyugat-dunántúli régió a közelmúltban 200 millió forintos támogatást nyert. – írja a Népszabadság. Az új ügynökség célja a regionális innovációbarát környezet kialakítása, valamint az innovációs fejlesztések ösztönzése lesz. Az új innovációs ügynökség öt irodát nyit a régió öt megyei jogú városában. Győrben, Nagykanizsán, Sopronban, Szombathelyen és Zalaegerszegen is olyan információs pontokat alakítanak ki, ahol bárki hozzájuthat az igényelt tájékoztatásokhoz és szolgáltatásokhoz.

A Fidesz 3 pontból álló javaslatot fogalmazott meg a kormánynak. Elsőként azt tanácsolják, hogy fizessék ki a kis- és középvállalkozásoknak a nekik járó általános forgalmi adót, melyet az ellenzék szerint jogtalanul tartanak vissza. Áder János frakcióvezető sajtótájékoztatóján második pontként azt jelölte meg, hogy a gazdáknak is fizessék ki az áfát, valamint az elmaradt kamattámogatást és a nemzeti kiegészítő támogatás még benn maradt részét. Harmadikként azt javasolja az ellenzéki párt, hogy a kormány kezdjen tárgyalásokat a román féllel a verespataki építkezés leállításáról. A szocialista párt szóvivője, Nyakó István szerint a Fidesz javaslatai már okafogyottá váltak.

Kupa Mihály pártelnök szerint a Centrum Párt működik és indulni készül a következő parlamenti választásokon. Ezzel szemben Gyenesei István, a Harmadik Oldal Magyarországért mozgalom vezetője szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy a párt 25 alapító tagja közül 24 távozott.

Magánokirathamisítási ügyben több szocialista politikus meghallgatását kezdte mag a Zala megyei rendőrfőkapitányság. Az érintetteket bűnsegédlettel gyanúsítják. A nyomozás még tavaly indult annak kiderítésére, hogy ténylegesen megalakult-e, vagy csak papíron jött létre a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták tíz vas megyei alapszervezete. Sajtóértesülések szerint a meghallgatottak között van Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő és Tóth Csaba az MSZP vas megyei elnöke is.

A Sri Lankán dolgozó magyar orvoscsoport reggel továbbküldte a segélyszállítmányokat a környéken található táborokba. Mintegy 45-46 ezren vannak fedél nélkül. A magyarok munkáját már helyi orvosok, medikusok is segítik. A csoport vezetője a Krónikának elmondta, hogy politikai feszültséget nem tapasztaltak és a nők állítólagos zaklatásáról sincs tudomásuk.

Az Európai Unió 5 ezer fős válságkezelő testület létrehozásán gondolkodik. Az alakulatot a délkelet-ázsiai katasztrófához hasonló helyzetekben lehetne bevetni. Erről az unió külkapcsolati biztosa beszélt a Financial Times című napilapnak. Benita Ferrero-Waldner azt mondta, hogy egy ilyen csapat a természeti csapások következményeinek enyhítésében és az újjáépítésben tudnának segíteni. A szakértőket a nemzeti kormányok jelölnék ki, de szükség esetén központilag irányítanák őket.

Lelőtték Bagdad polgármesterét - közölte az iraki rendőrség. A merénylők a főváros északi részén végeztek az autójában utazó Ali al-Haidarival. Ő és testőre is a kórházban halt bele súlyos sérüléseibe. Az iraki fővárosban korábban 11 ember, köztük 8 rendőr meghalt, 58-an pedig megsebesültek, amikor egy üzemanyaggal teli kamion rohant neki egy katonai ellenőrzőpontnak, majd felrobbant.