CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 05., szerda 11:39


A Corvinus Rádió hírei

Január 5-én, 11.00 órakor

A Corvinus Rádió hírei január 5-én 11.00 órakor
FM 104.6

Magyarország is csatlakozik a dél-kelet-ázsiai természeti katasztrófa áldozataira emlékező európai uniós csend-felhíváshoz
Megkezdődött a győri ETO- stadion felújítása
Energia lesz a karácsonyfákból Bécsben

Magyarország is csatlakozik a dél-kelet-ázsiai természeti katasztrófa áldozataira emlékező európai uniós csend-felhíváshoz. Délben a Parlament előtt katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra engedik a nemzeti lobogót. A kormány kéri, hogy az együttérzés kifejezésére valamennyi középületen engedjék félárbocra a zászlót, a közintézményekben délben tartsanak 3 perces gyász-szünetet, és minél több munkahely vagy magánember emlékezzen a katasztrófa 150 ezer áldozatára. A Corvinus Rádió pontosan délben fél percre elnémul az áldozatok emlékére, és ezt követően a természeti csapás halottaiért szól majd a harang.

Erős utórengés rázta meg a karácsonyi szökőártól leginkább sújtott indonéziai Aceh tartományt. Áldozatokról most nem érkezett jelentés, és nagyobb anyagi károk sincsenek. A december 26-i szumátrai földrengés után az elmúlt napokban több kisebb utórengés volt a térségben.

Az ázsiai szökőár további másfél millió túlélőjének kell még élelmet juttatni - közölte az ENSZ. Anthony Banbury, az Egészségügyi Világszervezet helyi vezetője elmondta: az elmúlt 10 napban a kétmillió túlélőnek csak egynegyedét sikerült elérniük, jóllehet helikopterekkel és légpárnás vízi járművekkel is próbálták megtalálni őket.

Az amerikai külügyminiszter újabb segélyt ígért a délkelet-ázsiai szökőár áldozatainak. Colin Powell az indonéz fővárosban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: reméli, hogy az amerikai segélyek közelebb hozhatják egymáshoz az Egyesült Államokat és a régió országait, és ez hozzájárulhat a térség biztonságának erősítéséhez.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője nem tartja valószínűnek, hogy Magyarországnak idén lesz új alkotmánya. Lendvai Ildikó egy reggeli televíziós nyilatkozatában elmondta: nem számít gyors konszenzusra a politika kényes kérdéseiben. A szocialista politikus nem tartja ésszerűtlennek az igazságügy-miniszter új alkotmányra vonatkozó felvetését, mert megítélése szerint egyre gyakrabban előfordul, hogy az alkotmány nem tud választ adni az élet által felvetett gyakorlati problémákra.

A Magyarok Világszövetsége által delegált OVB tag szerint a szövetség megtámadja a választási bizottság határozatát, amely megerősítette a december 5-ei kétkérdéses népszavazás korábbi végeredményét, vagyis eredménytelennek mondta ki a voksolást. Gaudi Nagy Tamás kifogásolta, hogy nem minden szavazókörben számolták újra a szavazatokat. Az MVSZ elnöksége késő éjszakába nyúló ülésen döntött arról, hogy milyen lépést tesznek: ezt a világszövetség délelőtt ismerteti.

Az Ágfalva, Lépesfalva, Somfalva és Sopron között kialakítandó úthálózatról folytatott megbeszélés eredményeképpen remény van a testvértelepülések átjárhatóságának biztosítására, amely egyben a turizmust is erősítené. Kránitz László országgyűlési képviselő a tegnapi megbeszélésen bejelentette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még ebben a hónapban hivatalában fogadja Walter Priort, a burgenlandi tartományi parlament elnökét és Hans Niesslt, Burgenland tartományfőnökét. A tárgyaláson elsősorban a soproni térség határon átnyúló közlekedési hálózatának kérdései kerülnek szóba. Az érdemi megbeszélés fontosságát jelzi, hogy a konzultációba bevonják Baráth Etele tárca nélküli minisztert, a hazánkba kerülő európai pénzek magyarországi felelősét és Kolber Istvánt, aki a területfejlesztési források felhasználásáért felel. Mindez komoly kormányzati szándékot sejtet a tervek mielőbbi megvalósítására.

Megkezdődött a győri ETO- stadion felújítása, amely a régóta várt rekonstrukció kezdete egyben. Az első szakaszban az 1977-ben épült futballpálya keleti lelátóját bontják le, majd a kiszolgálóépület egyes elemei következnek. Az angol stílusban felhúzott új aréna 2006 közepére készülhet el.

A kiszolgált és kidobott bécsi karácsonyfák egy alsó-ausztriai biomassza-erőműbe kerülnek, ahol hőt és áramot termelnek belőlük. Az ünnepek után az osztrák főváros köztisztasági vállalatának egy kisebb erdőre való karácsonyfát, mintegy százezer fenyőt kell begyűjtenie és megsemmisítenie. A díszektől megfosztott fákat a lakosság január 9-ig ingyenesen adhatja le a városszerte kijelölt 420 karácsonyfa-gyűjtőhely egyikén, ahonnan egy alsó-ausztriai biomassza-erőműbe szállítják őket. Itt a már aprófává alakított egykori szobadíszekből hőt, illetve villanyáramot termelnek. Az osztrák főváros karácsonyfáit azért kell egy másik tartományba vinni, mert Bécs biomassza erőműve csak 2007-ben készül el. Ezt követően már bécsi otthonokat fűtenek majd a karácsonyfák.