CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. január 06., csütörtök 21:11


Biliárdverseny Sopronban

Biliárdverseny Sopronban

Budapesti, bácsalmási, szolnoki, zalaegerszegi és soproni biliárd játékosok részvételével kezdődött meg a tizedik Kálmán Kupa Sopronban, amellyel az egykori sporttársra, Farkas Kálmánra emlékeznek.

Rövid bemelegítés után a 11 éve elhunyt budapesti játékostársra, Farkas Kálmánra emlékeztek, majd jó lökést kívántak egymásnak a selejtező játszmák kezdete előtt a X. Kálmán Kupa résztvevői csütörtökön este hatkor a soproni Biliárd Klubban.

A háromnapos, jubileumi viadalon az ország tizenhat legjobb játékosa verseng a zöld asztalon. Aki harmadszor is győz, az nemcsak elnyeri, de meg is tarthatja a vándorkupát. A versenyt tizenegy évvel ezelőtt, az ország legendás biliárdosának halála után Kovácsy Gábor, a Magyar Biliárd Szövetség elnöke, a budapesti Excelsior Biliárd Klub csapatvezetője hívta életre, aki kérdésünkre elmondta: „Farkas Kálmán egy nagyon érdekes ember volt, imádta a biliárdot, az ő tiszteletére rendezzük meg most már hagyományosan ezt a versenyt, valamint a hazai biliárdélet fejlődése, sőt, egyáltalán annak a létezése érdekében.”

A viadalon az úgynevezett háromfalas karambol biliárdot, a sportág legnehezebb fajtáját játsszák: a versenyzőknek az asztal minimum három falát érintve kell eltalálniuk saját golyójukkal a másik kettőt.

Rovó József a Szeged melletti Sándorfalváról érkezett. Azt mondja, számára az egész inkább a szórakozást, a városban eltöltött napok és a többiekkel való találkozás élményét jelenti, ezért minden évben örömmel jön ide játszani. Öt társával együtt egyszer már sikerült nyernie. A szombati döntőn derül ki, lesz-e harmadszoros győztes és örökös gazdára talál-e a vándorserleg.

Erre két játékosnak, Kovácsy Gábornak és a szervező Vörös Istvánnak, a soproni Biliárd Klub ügyvezető igazgatójának van esélye. Addig is szívesen látják az érdeklődőket a Gyár u. 3 szám alatt.

Tóth Anita Lilla