CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 07., péntek 14:37


Megnőtt a kilépő személyforgalom a Hegyeshalomnál- Eredményes évet zárt a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - tisztább volt a levegő Győr-Moson-Sopron megyében.* Időjárásjelentés

A Corvinus Rádió hírei január 7. 14.00 óra

A Corvinus Rádió hírei január 14.00 órakor
FM 104.6

Ma hajnaltól megnőtt a kilépő személyforgalom a Hegyeshalmi Közúti Határátkelőhelyen, ezért 60 perces várakozás alakult ki a kilépő oldalon. A torlódás a Nyugat-Európába tartó külfölgi vendégmunkások maitt alakult ki. Ellenőrzésüket jelenleg 5 sávon végezi az osztrák hatóság. Ám ennek ellenére torlódások alakulnak ki. A határőrség arra kéri az autóroka, hogy az a gépkocsi, amelyben harmadik ország állampolgára is utazik, köteles a nem uniós állampolgároknak fenntartott forgalmi sávba sorolni, így biztosítva a gyorsabb áthaladást az uniós sávon jogosult utazóknak. A forgalomnövekedés várhatóan a hétvégén is, a külföldi vendégmunkások többsége január 10-én kezd dolgozni. A Határőrség javasolja az utazóknak, hogy vegyék igénybe a kópházi, soproni, fertődi, vagy a rajkai átkelőhelyeket, ahol nincs várakozás.

Eredményes évet zárt a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 2004-ben jelentős mértékben csökkent a tűzesetek száma, az ellenőrzések során súlyos hiányosságokat nem tapasztaltak az igazgatóság munkatársai. Minden eddigi rekord megdőlt azonban a közlekedési balesetek esetében. Huszonöt százalékkal többször kellett beavatkozniuk az egységeknek, az előző évekhez képest több volt a sérült és az elhunyt is.

A hét elején az erős szél miatt jóval tisztább volt a levegő Győr-Moson-Sopron megyében. Erdős József, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazghatóhelyettesének szakvéleménye szerint a szél hatására felhígul a szennyező anyagok koncentrációja a levegőben. Szerdán és csütörtökön a nitrogén-dioxid koncentrációja volt magas térségünkben. Sopronban pedig tegnap napközben a szén-monoxid koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket.

A Legfelsőbb Bíróság elutasította azokat beadványokat, amelyek a december 5-ei népszavazás eredménytelenségét kimondó határozatok ellen érkeztek. A döntés ellen nem lehet fellebbezni, így jogerőre emelkedtek az Országos Választási Bizottság döntései. Az OVB utoljára kedden állapította meg a két népszavazás eredménytelenségét és ezt a döntést támadta meg a Magyarok Világszövetsége, valamint 7 magánszemély.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke azt várja a magyar kormányfőtől, hogy javaslatait mindig beszélje meg a határon túli magyarokkal. Bugár Béla a Magyar Állandó Értekezlet anyaországon kívüli tagszervezeteinek szabadkai tanácskozásán a többi között kifogásolta, hogy a parlament elé került Szülőföld Programról nem egyeztettek előre a határon túliakkal. A szlovákiai magyar politikus szerint a miniszterelnök tegnapi bejelentése is azt mutatja, hogy a kormánypártok határozattan elutasítják a határon túli magyarok magyar állampolgárságát. Bugár Béla azután beszélt erről, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette: kormánya egyebek mellett a nemzeti vízum bevezetésével könnyítené a hátáron túli magyarok helyzetét. A határon túli magyar pártok és szervezetek tegnap egy, az anyaországon kívül tevékenykedő politikai fórum létrehozásáról döntöttek Szabadkán, ahol ma is tart tanácskozásuk.

Délkelet Ázsiában a természeti katasztrófa után 12 nappal sem lehet tudni pontosan, hogy hányan vesztették életüket a szökőárban. A Reuters hírügynökség szerint 153 ezer, az AFP szerint 165 ezer fölé emelkedett a szökőár halálos áldozatainak a száma. A legtöbben, több mint 100 ezren Indonéziában vesztették életüket. A halottak azonosításán dolgozó törvényszéki orvos szakértőknek eddig példátlan méretű feladattal kell megküzdeniük, amit nehezít, hogy Indiában elégeti, Indonéziában pedig azonnal elföldelik az áldozatokat - figyelmeztetett az ENSZ egészségügyi szervezetének egyik vezetője. A thaiföldi kormány cáfolta, hogy tömegsírokba temetnék a katasztrófa külföldi áldozatait. Előzőleg Svédország, Németország és több más európai állam magyarázatot követel Bangkoktól, mert hírek szerint tömegsírba került a szökőár turistaáldozatainak egy része.

Irakban kilenc amerikai katona meghalt, két különböző akcióban. Bagdadban bomba robbant 7 katona kocsija alatt, a támadást egyikük sem élte túl. Nem sokkal később a fővárostól északra is életét vesztette két tengerészgyalogos egy merényletben. Ijád Allávi iraki kormányfő a rossz biztonsági helyzet miatt egy hónappal meghosszabbította az ország nagy részére kiterjedő rendkívüli állapotot.

Időjárás

Ma délután felhős lesz az ég, megélénkül a nyugati szél. Késő este 4, 6 fok várható. Holnap a Dunántúl északi részén csak kisebb felhősödés várható, csapadék nélkül. A délnyugati szél napközben helyenként megélénkül. A hőmérséklet csúcsértéke 9, 11 fok között alakul. Késő este 3, 6 fok várható.