CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2005. január 07., péntek 22:07


Lapszemle 2004. január 7.

Ma kezdődik a József Attila-emlékév
Földes László (Hobo) előadása nyitja a programsorozatot
MNO
Attila napján, hivatalosan ma kezdődik a József Attila-emlékév. Az eseménysorozat keretében nemcsak magyarországi és a határon túli magyarlakta településeken tartanak megemlékezéseket, hanem Európa más városaiban is, mivel az UNESCO József Attila születésének centenáriumát felvette a nevezetes évfordulók listájára.

Hivatalosan ma kezdődik a költő születésének 100. évfordulója tiszteletére meghirdetett József Attila-emlékév. Ez a második olyan rendezvénysorozat, amely irodalmi személyiség előtt tiszteleg, amióta kihirdették a Magyar Köztársaság Nemzeti Emlékezet Programját. Az emlékévre 250 millió forintot fordít a kormány. Az eseménysorozatokat egyébként nemcsak magyarországi és határon túli magyarlakta településeken, hanem Európa más városaiban is megrendezik majd, mivel az UNESCO felvette József Attila születésének centenáriumát a nevezetes évfordulók listájára. Az ünnepségsorozat idén december 3-án, a költő halálának 68. évfordulóján zárul.

A József Attila-emlékév nyitó rendezvénye a budapesti MU Színházban Földes László (Hobo) Tudod, hogy nincs bocsánat című estje lesz, amely a mai bemutató után szombaton és vasárnap, majd a magyar kultúra napja alkalmából január 23-án is elhangzik a XI. kerületi teátrumban. A József Attila-műsort vidéki városokban és határon túli településeken is bemutatják. Az est iránt nagy az érdeklődés, már csaknem hetven előadást lekötöttek szerte a Kárpát-medencében.

A Ferencvárosi Művelődési Központban és a MERZ Házban József Attila „fényes" és „sötét" arcait bemutató kettős kiállítás nyílik a mai napon. A Magyar Elektrográfiai Társaság harminckét magyar művészt kért fel, hogy grafikai módszerekkel átdolgozza a költő egy fiatalkori arcképét, úgy, hogy az egyik József Attila „fényes", a másik pedig a „sötét" arcát mutassa be. A kiállításokkal egyidőben úgynevezett József Attila-börzét is rendeznek a MERZ Házban, ahol verseskönyveket, tanulmányköteteket, emléklapokat, bakelit és CD-lemezeket gyűjtöttek össze, amelyeket a kiállítás végén meg lehet vásárolni.

A József Attila-emlékév kezdetén még nem lehet tudni, ki és milyen koncepció szerint tervezi meg a Kerepesi temetőben felállítandó József Attila emlékhelyet. Tavaly novemberben ugyanis nem tudták kiírni a költő síremlékének megvalósítására több mint féléves egyeztetéssel előkészített pályázatot, mert a kulturális tárca a meghívott öt pályázónak járó részvételi díjat – összesen egymillió forintot – nem tudta biztosítani a 2004-es költségvetésből. A kulturális tárca honlapja szerint december 3-án kívánják felavatni a sírhelyet és a körülötte található emlékparkot.



Összefoglaló az áldozatokról és a segélyekről
 NOL • Népszabadság Online

Jan Egeland, az ENSZ segélyprogramjainak koordinátora szerint a hivatalos adatoknál valószínűleg sokkal nagyobb a tényleges emberveszteség, mert ezrekre rúghat azoknak a száma, akiket nyomtalanul elsodort örökre az ár.

Eddig több mint 6 milliárd dollár kormányzati és magánadományt gyűjtöttek össze a világ országai a dél-ázsiai természeti katasztrófa áldozatainak megsegítésére. A legnagyobb összegeket Németország, Ausztrália és Japán ajánlotta fel.

Továbbra is özönlenek a segélyek az elemi csapástól sújtott területekre, de nem mindig az, ami a legszükségesebb. A legalapvetőbb feladat vízfertőtlenítő tabletták szétosztása a túlélőknek, nehogy járványok törjenek ki a szennyezett víz fogyasztása miatt. Eddig nem észleltek súlyos járványos betegséget a térségben.

100 millió font eddig a brit lakossági adományok értéke. A holland lakosság egyetlen nap alatt, csütörtökön 112,4 millió eurót adott össze. Ausztrália lakosai közel 120 millió ausztrál dollárt (92 millió amerikai dollár) gyűjtöttek össze péntekig. Szaúd-Arábiában egy segélykérő tévéműsor hatására 308 millió szaúdi rialt (82,1 millió dollárt) ajánlott fel a lakosság. A Gallup intézet felmérése szerint majdnem minden második amerikai háztartás adakozott már az indiai-óceáni szökőár kárvallottjainak megsegítésére.

A kínai kormány a már korábban felajánlott 63 millió dolláron túl további 20 millió dollárt ígért pénteken. Oroszország kétmillió dollár értékben több mint 64 tonna segélyszállítmányt juttatott el péntekig légi úton Dél-, és Délkelet-Ázsia katasztrófa sújtotta országaiba - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Egyelőre nem mérhető fel pontosan, melyik állam mekkora mértékben segíti a szerencsétlenül járt térségeket, mert áttekinthetetlenek a különféle jellegű segélyajánlatok. Jan Egeland, a világszervezet rendkívüli segélyezési akcióinak koordinátora ezért felszólította az adományozó országokat és nemzetközi szervezeteket: mielőbb közöljék, hogy készpénz vagy anyagi segítség formájában kívánják-e teljesíteni segélyezésre vonatkozó ígéreteiket. Azt is tudatniuk kellene a világszervezettel, mennyit szánnak felajánlásaikból azazonnali mentésre, és mennyit a hosszabb távú újjáépítésre. Tisztázandó továbbá, mely segítséget nyújtják hitelként, és mi az, amit nem kell később visszatéríteni a felajánlott összegekből.

A segítség egy igen emberközeli módját vetette fel pénteken Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke, bel- és igazságügyi biztos. Javaslata szerint európai családoknak kellene átmenetileg befogadniuk azokat a dél-, délkelet-ázsiai gyerekeket, akik súlyos helyzetbe kerültek az elemi csapás következtében. Az európai családok gondoskodhatnának e gyerekek ellátásáról, gondozásáról, taníttatásáról, amíg nem rendeződik a helyzet a katasztrófa során szétdúlt térségekben - mondta. Hozzátette, hogy az EU szervezhetné az ilyen átmeneti befogadásokat, és gondoskodhatna arról, hogy a befogadott gyerekek kapcsolata ne szakadjon meg otthon maradt családtagjaikkal.

Az alábbi táblázatban közöljük az egyes országok által hivatalosan megerősített számokat az áldozatok számáról.
Indonézia 101.318
Srí Lanka 30.680
India 15.782
Thaiföld 5.291
Szomália 298
Mianmar (Burma) 90
Maldív-szigetek 82
Malájzia 74
Németország 60
Svédország 52
Nagy-Britannia 41
Egyesült Államok 35
Japán 23
Svájc 23
Franciaország 22
Olaszország 20
Ausztrália 17
Norvégia 16
Finnország 15
Oroszország 12
Dél-Korea 11
Tanzánia 10
Dél-Afrika 10
Szingapúr 9
Hongkong 8
Dánia 7
Hollandia 7
Belgium 6
Kanada 5
Lengyelország 5
Izrael 4
Kína 3
Tajvan 3
Banglades 2
Brazília 2
Argentína 2
Új-Zéland 2
Mexikó 2
Kenya 1
Horvátország 1
Írország 1
Csehország 1
Chile 1
Kolumbia 1
Törökország 1



 Jégszobrok erősítik Moszkva 2012-es olimpiai pályázatát
www.mtv.hu

 Jégszobor-fesztivál nyílt tegnap Moszkvában, amely a város 2012-es olimpiai pályázatát kívánja erősíteni
Együttérzés Az MTV a túlélőkért

Az "Olimpiai Szimfónia" jégfesztiválon Moszkva legjobban ismert sportközpontjai láthatók, mint például a Luzsnyiki komplexum, a Krilatszkoje korcsolyapálya és más helyszínek is, ahol a 2012-es olimpia versenyeit rendeznék majd.

Ezen kívül megtekinthetők a kandidáló országok egy-egy híres építészeti jelképei, azaz az Eiffel-torony, a Szabadság-szobor és a londoni Tower is.
A nagyításhoz kattintson a képre

Alexander Csernov, a Moszkva 2012 Pályázati Bizottság elnöke elmondta: "A mi jégfesztiválunk látványos indítása az újévnek - az évnek, amelyben reményeink szerint Moszkva elnyeri a 2012-es Olimpiai és Paralimpiai Játékok megrendezésének jogát."

Az "Olimpiai Szimfónia" fesztivál megnyitóünnepségén meghirdették az Orosz Jégszoborkészítő versenyt. Tíz csapat érkezett az egész országból, hogy részt vegyen a megmérettetésen, amelynek célja, hogy az olimpiai lángot hordozó és különféle nyári olimpiai sportágakat űző sportolók szobrát megformázzák.

Január 9-én fogja a híres szobrászokból és művészekből, a Moszkva 2012 Pályázati Bizottság képviselőiből és a Moszkvai Önkormányzat tagjaiból álló zsűri kihirdetni a győztest.

A jégszobrok a Vaszilij dombon találhatók, a Kreml és a Vaszilij Blagyennij székesegyház közelében, a Moszkva folyó partján, a 2012-es Olimpiai terv központjában.



Szabad szemmel látható üstökös az égen
www.origo.hu
 
Ezekben a napokban egy viszonylag fényes, a kevésbé kivilágított helyekről szabad szemmel is látható üstökös vándorol a téli égbolton, amely már kisebb távcsövekben is pompás látványt nyújt.

Hol keressük az égbolton az üstököst?
 
A C/2004 Q2 (Machholz) nevű üstököst könnyen megtalálhatjuk az égen: a kora esti órákban délkelet-dél felé fordulva magasan, a Fiastyúk nevű jellegzetes csillagcsoport közelében látható. Az üstökös ezekben a napokban helyi idő szerint 20 óra körül észlelhető a legjobban (ekkor delel), és körülbelül reggel 4-ig látható (de a magassága egyre csökken, ahogy halad nyugat felé). Az összfényessége akkora, mint a még szabad szemmel éppen jól látszó csillag, és ködpamacs megjelenésű.

Érdemes kisebb távcsővel (binokulárral) megszemlélni, de igazán szép látványt a kivilágított településektől távol, sötét helyen várhatunk - mondta el Tepliczky István, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára. Látványos csóvát ugyan egyelőre nagyobb távcsövekkel sem nagyon mutat, de napról napra lassan továbbvándorol a csillagok között, kiterjedt diffúz foltként.

Minthogy nem túl gyakran láthatók szabad szemmel könnyen megpillantható üstökösök, az enyhe, derült időjárást is kihasználva a Magyar Csillagászati Egyesület derült idő esetén nagyszabású csillagászati bemutatót szervez a Polaris Csillagvizsgálóban, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az üstökösön kívül a januári égbolt kettőscsillagai és csillaghalmazai is láthatók, 20 órától ismét megfigyelhető a Szaturnusz.

............................................................................................................................................................................................................................................
Comet C/2004 Q2 (Machholz)

Donald Edward Machholz augusztus 27-én hajnalban felfedezte 10. üstökösét. A C/2004 Q2 (Machholz)-üstökös legújabb pályaszámításai megerősítették az előzetes eredményeket, sőt még valamivel kedvezőbbek is. Ezek szerint 2005 januárjában igen kedvező láthatósági viszonyok mellett fényessége eléri a +4 magnitúdót, miközben január 8-án alig 3 fokra halad el a Pleiadok mellett. Márciusban deklinációja eléri a +85 fokot, miközben fényessége még mindig 6-7 magnitúdó körül alakul. (Forrás: MCSE)



Janis Joplin is Grammy-életműdíjat kap
www.radio.hu
Janis Joplin, a Led Zeppelin, valamint Jerry Lee Lewis és Art Blakey jazz-dobos, a Carter Family nevű családi folk és country-együttes is a Grammy-életműdíj idei kitüntetettjei között van. Az amerikai lemezipar legnagyobb elismerését február 12-én adják át.
Az elismerést átveheti még Eddie Arnold country-énekes, Jelly Roll Morton zongorista, a jazz egyik megújítója, Pinetop Perkins legendás blues-zongorista, valamint a Staples Singers, a gospel legendás családi együttese és Morton Gould zeneszerző.

A nem előadói kategóriákban különdíjjal ismerik el Hoagy Carmichael, a Stardust, a New Orleans és a Georgia on My Mind című világslágerek híres dalszerzőjének érdemeit.

Az elismerésekről szóló döntést Neil Portnow, a NARAS elnöke jelentette be, aki egyúttal méltatta a mostani elismerésben részesült személyiségek érdemeit.