CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 10., hétfő 18:40


Pénteken adják át a soproni innovációs központot- Három önkormányzati képviselő adta be lemondását Nagycenken- Aláírásgyűjtés a kisposták megmentéséért - Belügyi bérmegállapodás * Időjárásjelentés

A Corvinus Rádió hírei Január 10. 18.00 óra

A Corvinus Rádió hírei Január 10. 18.00 óra
FM 104.6

Január 14-én, pénteken adják át a soproni ipari park területén az innovációs központot. Az inkubátorház funkcióiról Kaufman Ilonát, a SIP ügyvezetője nyilatkozott a Corvinus Rádiónak.

Nem áll rendelkezésre a szükséges pénzügyi fedezet a kötelezően előírt béremelésekre és járulékokra a Vas Megyei Önkormányzat idei költségvetési koncepciójában. A kötelezettségek teljesítéséhez létszámcsökkentéssel kívánják előteremteni a forrásokat. A Vas Népe értesülése szerint az intézményi létszámkeretet 116-tal kívánják csökkenteni. A legnagyobb csökkentés az oktatásban következhet be, ami 40 álláshelyet érint. A szociális ágazatban 38, a múzeumoknál és közgyűjteményeknél 14, a művészeti és művelődési intézményeknél 10, a gyermekvédelemben 8 státuszt érintő leépítéssel számolnak. Viszont száznál több álláshelyet eddig sem töltöttek be a megyei intézményeknél.

Nagy Sándor, a mosonmagyaróvári képviselőtestület tagja egy havi önkormányzati tiszteletdíját ajánlotta fel a dél-kelet ázsiai szökőár áldozatainak megsegítésére. A politikus képviselőtársait is arra kérte, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Anyagi, technikai és szakmai feltételek is hiányoznak a helyi közutak fenntartására és fejlesztésére Mosonmagyaróvár környékén.
Stipkovits Pál országgyűlési képviselőként és a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás elnökeként fordult Kóka János gazdasági miniszterhez a január 1-jén életbe lépett, a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló, gazdasági és közlekedési minisztériumi rendelet végrehajtása, az abban foglalt önkormányzati kötelezettségek ügyében.
Az önkormányzatoknak eljuttatott szabályzat részletesen felsorolja azokat a feladatokat, amelyeket a helyi közutak igazgatási, üzemeltetési, fenntartási és ellenőrzési tevékenysége során el kell látniuk.

Megyénkből 51 település, a szomszédos Vas megyéből 41, Veszprémből 60 község csatlakozott a Zempléni Településszövetség aláírásgyűjtő kezdeményezéséhez, melyet a kisposták megmentéséért indítottak a múlt év decemberében. Az akció célja, hogy ötvenezer érvényes aláírás esetén az Országgyűlés vitassa meg a postatörvény módosítását, illetve a mobilposták működtetését. Az aláírásgyűjtés január 31-ig tart, utána összesítik az íveket és átadják azokat az Országos Választási Bizottságnak. A parlament azután tűzheti napirendjére a témát.

Hit- és bizalomvesztésre hivatkozva három önkormányzati képviselő adta be lemondását a hétvégén Nagycenken. Csigó Szilveszter, Csorba János és Nagy László arra hivatkozva, hogy megingott a bizalmuk a település polgármesterében és így nem tudnak vele a továbbiakban együtt dolgozni, beadták lemondásukat. Az ügy hátterében a Gyári kerti fakivágás áll. Csorba János, a vizsgálóbizottság elnöke rádiónknak elmondta: felelős volt az ügyben a vállalkozó, mert kivágta az akkor még a község tulajdonában lévő fákat, és felelős mind a polgármester, mind a jegyző, mert nem tudták, amit hivatalból tudniuk kellett volna, pedig úgy megakadályozhatták volna a fák kivágását.
A nagycenki képviselőtestület továbbra is határozatképes, a 3 megüresedett hely azonban betöltésre vár.

Az igazságügyi tárca a hétvégére elkészíti javaslatát a határon túli magyarok honosításának könnyítésére - jelentette be Petrétei József miniszter Szegeden. A miniszter több területen is lát lehetőséget az egyszerűsítésre. Változhat az egyéves magyarországi tartózkodást előíró szabály, az állampolgársági vizsga intézménye, illetve szóba jöhet az eljárás hosszát maximáló 21 hónapos időtartam csökkentése - mondta Petrétei József.

A kormány továbbra is az ország versenyképességét kívánja erősíteni, hogy az emberek munkahelyhez, jövedelemhez, lakáshoz jussanak és egészségben éljenek. Erről a miniszterelnök beszélt a Gondolkodjunk együtt az ország jövőjéről című konferencián. Gyurcsány Ferenc elmondta: Magyarország 2006 és 2013 között összesen 15 ezer milliárd forintot fordíthat fejlesztésre. A Fidesz szóvivője, úgy reagált: a szocialista kormány a problémák megoldása helyett újabb, hosszútávú tervekkel áll elő, amelyek azonban nem szoktak megvalósulni. Halász János úgy vélte, hogy a kabinet Magyarországra nézve hátrányos szerződést kötött az uniós csatlakozással, ezért elvárják az egyeztetést a Nemzeti Fejlesztési Tervről.

Megszületett a belügyi bérmegállapodás - jelentette be Lamperth Mónika miniszter azután, hogy a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsban aláírták 60 ezer dolgozót érintő egyezséget. A köztisztviselők és a hivatásos állomány tagjainak illetményalapja 35 ezer forintra emelkedik. A tisztek illetménye átlagosan havi 17 ezer forinttal, a tiszthelyetteseké havi 9 ezer forinttal, míg a köztisztviselőké havi 13 ezer forinttal növekszik a belügyi intézményekben. A közalkalmazottak most 7,5 százalékos, szeptembertől pedig 4,5 százalékos béremelésre számíthatnak.

A palesztin fegyveres csoportok közölték, hogy készek együttműködni az újonnan megválasztott palesztin elnökkel, de folytatják támadásaikat Izrael ellen. A Hamász és az Iszlám Dzsihád bojkottálta a szavazást, most azonban együttműködési szándékukat hangoztatták, és azt kérték az immár hivatalosan is győztesnek nyilvánított Abbásztól, hogy hajtson végre reformokat és harcoljon a korrupció ellen. Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője a voksok 62 százalékát szerezte meg a tegnapi elnökválasztáson.

Időjárásjelentés

Változóan felhős, párás, többfelé ködös idő várható. A Kisalföldön ma a délnyugati, holnap az északnyugati szél időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban plusz 1, mínusz 4, holnap délután 3, 8 fok között lesz.