CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. január 12., szerda 23:52


A Don-kanyar hőseire emlékeztek

A Don-kanyar hőseire emlékeztek

- A Don-kanyar tragédiája örökre fájó dátum a soproniaknak is, mert a leghűségesebb városból a keleti hadszíntéren a soproni gyalogos-, tüzér- és huszáralakulatok katonái is példás helytállással, a hősi halált is vállalva vették ki a részüket. 1943. január 12-e a magyar történelem kitörölhetetlen dátuma, a muhi és a mohácsi tragédiához hasonló, amelynek minden évfordulóján fel kell gyúlniuk az emlékfáklyáknak és a mécseseknek az elesett soproniak emlékére is – mondta ifj. Sarkady Sándor aII. világháborús emlékműnél tartott megemlékezésen, ahol a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Vitézi Rend tagjaival együtt emlékező soproniak is résztvettek.

Ezt megelőzően a délelőtt folyamán Walter Dezső Sopron város polgármestere, Hruby József és Kalmár István alpolgármesterek koszorút helyeztek el a Deák téri II. világháborús emlékműnél és meggyűjtották az emlékezés mécseseit.

Este Ágfalván is megtartották a 2. hadsereg tragédiáját idéző, immár évek óta hagyományos közös megemlékezést. A méltóságteljes eseményen ez alkalommal több, mint százan voltak jelen.
T.É.

Sopron: a városvezetők koszorúzása
Sopron: a Honvéd Hagyományőrzők és a Vitézi Rend megemlékezése
Ágfalva

Kapcsolódó cikkek:
2002. A doni hősök emléke kötelez - Megemlékezés a II. világháborús emlékműnél
2002 Emlékezés a Donnál elesettekre

Kapcsolódó oldal:

Ifj. Sarkady Sándor: Soproni katonák a Donnál