CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. január 15., szombat 10:42


Átadták az inkubátorházat az ipari parkban

Átadták az inkubátorházat az ipari parkban - Képriporttal

A Soproni Ipari Park területén létesült Innovációs Központ, inkubátorháza ünnepélyes átadására kerül sor 2005. január 14-én A beruházáshoz a forrásokat az Európai Unió PHARE CBC programja biztosította .

A beruházás
Sopron Megyei Jogú Város 2001-ben pályázatot adott be egy innovációs központ beruházás megvalósítására a Magyarország-Ausztria PHARE CBC programban A sikeres pályázatról és a megítélt 2,5 millió € összegű támogatásról 2001. szeptember 11-én kelt levél értesítette a város vezetését.

2003. novemberében kötött támogatási szerződés aztán pontosította az összegeket, s a projektben nagy lehetőségeket látott a Gazdasági Minisztérium is, hisz megítélt további 1,3 millió € központi költségvetési támogatást.
Így az összes támogatás a következőképpen alakult: PHARE CBC támogatás 2.682.327 € azaz 707.973.388,- Ft, központi költségvetési tám: 1.303.908 € azaz 344.153.477,- Ft

Fenti támogatások végső kedvezményezettje a 100 %-os önkormányzati tulajdonú Soproni Ipari- és Innovációs Park Kft.

Az épület
Az épület terveit a Középülettervező Rt, készítette, Skardelli György Ybl díjas építész vezetésével.
A kivitelezés tendereztetését 2003 nyarán a VÁTI Kht. végezte, a tender nyertese a HUNÉP Universal Építőipari Rt lett.

A beruházás 2004. februárjában indult, s a műszaki átadás 2004. decemberében zajlott le.
A beruházás eredményeként létesült egy összesen 4428 m2 alapterületű, 2045 m2 irodát, egy konferenciatermet, 4 tárgyalótermet, egy éttermet és 1628 m2 közös helyiséget magába foglaló irodaház.

Hármas funkció
Az irodaház funkciója hármas: egyrészt mintegy 339 m2-en helyet ad a Nyugat-Magyarországi Egyetem Környezeti Erőforrás Gazdálkodási és Védelmi Kooperációs Kutatási Központjának, illetve a szintén a Nyugat Magyarországi Egyetem keretében működő Erdő- és Fahasznosítási Regionális Egyetemi Tudásközpontnak.
Másrészt az Inkubálási részben támogatást ad kezdő, innovatív vállalkozások piaci elindulásához, átsegítve ezeket a cégeket a kezdeti nehézségeken.
A támogatott cégek közé pályázati rendszerrel lehet bekerülni.
A nyújtott támogatások a kedvezményes bérleti és rezsi költségek, háttér szolgáltatások igénybevétele a piaci ár harmadáért; Az igénybevehető szolgáltatások között: könyvelés, adótanácsadás, jogi szolgáltatások, továbbá pályázatfigyelés, pályázatírás, hitel és tőkeközvetítés, marketing szolgáltatások és oktatás várja a betelepülőket, akik szakmai mentor segítő tanácsadása mellett végezhetik tevékenységüket.

Az épület harmadik egysége piaci alapon került kiadásra, s ebben a formában helyt ad egyrészt az IKV, a SVÜ Kft, a Hulladékgazdálkodási Kft, a Sopron-és Környéke Víz és Csatornamű Kft, illetve a SOTÁV Kft közös – egyfajta egyablakos rendszerben - ügyfélterének, az E.ON ügyfélterének. Szintén piaci alapon került kiadásra a 2. szint, amelyet az IKV és a SVÜ Kft bérelt ki.

A ház betelepítettsége pillanatnyilag 80 %-os, de előrehaladott tárgyalások folynak további 5 iroda bérbeadására.

Betelepülők
Az inkubált résznél az első pályázatok elbírálása megtörtént, ennek eredményeként 6 cég kapott helyet a támogatott cégek közt. Ezek közt van gyógyszerfejlesztő, van WEB-lap szerkesztő, van számítógépes biztonsági rendszereket fejlesztő cég.
Kialakítottunk egy közös irodát azon kezdő vállalkozásoknak, amelyek pillanatnyilag egy íróasztalt igényelnek csak, de a magas szintű technikai és irodai háttér sokat segíthet az elindulásukban.

Az Ipari és Innovációs Központ és a város reméli, az egyetemi kutatások ide fognak vonzani olyan cégeket, melyek a kutatási eredményeket azonnal hasznosítani tudják a termelésben. Ennek első jelei már mutatkoznak, hisz az Egyetemi kutató részlegek mellett helyet bérelt egy osztrák cég, mely a megújuló energiaforrások hasznosításával foglalkozik, közös kutatási projektekben dolgozva az egyetemi szakemberekkel.

Az ünnepélyes átadás előtti sajtótájékoztatón elhangzott: Az innovációs központ felépítése új lendületet adott az ipari parkban folyó beruházásoknak is. 2004-ben 3 cég kezdte meg a beruházását s 2005-ben további 4 cég fogja felépíteni termelő, vagy szolgáltató egységét.

A 21. század háza
- A 21. század háza ez az épület - mondta Walter Dezső, Sopron polgármestere aki kiemelte: Sopronban nincs még az inkubátorházhoz hasonló épített létesítmény. A beruházás megvalósulása példaértékű, abban, ahogyan 3 cikluson keresztül valósult meg, úgy, hogy az inkubátorház esetében a várospolitika került mindenek elé - hangsúlyozta a polgármester, aki köszönetet mondott az előző városvezetéseknek, és mindenkinek, akinek bármilyen szerepe volt abban, hogy a tervek megvalósuljanak.
Varga István, a kivitelező, HUNÉP Rt. nevében képviselője elmondta: abban bízik, hogy az első soproni munkájukon keresztül a soproniak értékelni fogják tevékenységüket.
Kaufman Ilona, az Ipari és Innovációs Park ügyvezetője kifejtette Skardelly György tervével elkezdődött egy folyamat, amelynek az inkubátorház elkészülte és átadása nem a vége, hanem egy állomása, amely egyben egy új folyamat kezdetét jelenti: azt, amelyben az inkubátorház megkezdi működését.
Ezért fontos, hogy az építészetileg megvalósult létesítmény gazdaságilag is eredményes és sikeres legyen, ezért a ház működésének, működtetésének feladatának felelősségéről is szólt az ügyvezető.

Polgármesteri évértékelő
A nagyszabású nyitóünnepségen – amelyen résztvett a város díszpolgára, Dr. Verő József akadémikus, a város alpolgármesterei: Hruby József és Kalmár István, Kránitz László országgyűlési képviselő (MSZP), Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés általános alelnöke, a helyi politikai és üzleti élet szereplői, intézmények és társadalmi szervezetek képviselői – Walter Dezső polgármester évértékelő beszédet tartott, amelyről külön számolunk be olvasóinknak.
T.É.

Képriport az avatóról - séta az inkubátorházban

Kaufman Ilona ügyvezető, Walter Dezső polgármester, Varga István, a kivitelező
cég képviseletében sajtótájékoztatót tart

Az inkubátorház kulcsának átvétele


Fotó: Németh Béla


Kapcsolódó cikkek:

Inkubátorház Sopronban

“Az Innovációs Központ, Inkubátorház megvalósulása és Sopron gazdasági fejl?dése”

Innovációs központ épül az ipari parkban az 1,1 milliárd forios beruházást a Phare CBC támogatja

Inkubátorház - bokréta ünnepség

Átadás előtt az inkubátorház

Inkubátorház az ipari parkban

Inkubátor ház, technológiai park: Mindenhol jól működik az ausztrál modell

Növekvő vállalkozási kedv-Gazdaságélénkítés-Egészségügyi beruházás - Mérlegen: Sopron négy éve

A soproni ipari parkba települőket köszöntötték a Városházán

Támogatási szerződés ünnepélyes aláírása

Területeket vásárol az Ipari Park - Újabb mérföldkő

Aranyhegyi ipari park - A XXI. századi Sopronért