CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 15., szombat 17:57


Várhatóan jó lesz idén a búzatermés- A szökőár sújtotta területeken nyújtandó segítségnyújtásról tárgyaltak az európai főpolgármesterek- Fél éven belül teljesen kész az első Magyarországra szánt Gripe

A Corvinus Rádió hírei Január 15. 18.00 óra

 

Corvinus Rádió Január 15. 18.00 óra
FM 104,6

Várhatóan jó lesz idén a búzatermés
A szökőár sújtotta területeken nyújtandó segítségnyújtásról tárgyaltak az európai főpolgármesterek

Várhatóan Rogán Antal lesz a Fidesz kampányfőnöke a 2006-os parlamenti választások előtt - erősítette meg Schmitt Pál alelnök az egyik napilap információját. Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a pártelnökség tegnapi ülésén elsősorban a Gyurcsány-kormány száz napját értékelték, és áttekintették a 2006-os választási kampány stratégiáját, amelyben Rogán Antal igen komoly szerepet kap.

A szocialisták otthonteremtési programja igazságosabb, mint a Fidesz-kormányé volt, mert nem villák és luxus lakóparkok építéséről szól - jelentette ki Horváth Csaba MSZP-s képviselő. A politikus hozzátette: a Fidesz-kormány csak a 2002-es választások közeledtével kezdett foglalkozni a lakáspolitikával, és az abban az évben elkészült, mintegy harmincezer lakás nagy része luxus-, vagy pénzbefektetési célokat szolgált. A Gyurcsány-kormány viszont, a fiataloknak szánt fészekrakó programjával százezreknek teremt esélyt saját otthonra - mondta a szocialista politikus. Horváth Csaba kijelentette: az Orbán-kormány 69 milliárdot költött lakásépítésre egy évben, míg a mostani kabinet 280 milliárd forintot.

Szakértők szerint igen jó lehet az idei termés őszi búzából, ha hasonló marad az időjárás, és nem jön erős fagy. Az Agrárkamara főtitkára, Ebele Ferenc a Krónika kérdésére elmondta, hogy jó állapotban vannak a vetések, ráadásul ebben az évben mintegy 35 ezer hektárral nagyobb területen vetettek ebből a gabonafajtából. A főtitkár hozzátette, hogy az enyhe időben a szokásosnál jobban kell figyelni a kártevők elleni védekezésre.

Párizsban ma konferencián tárgyaltak arról az európai főpolgármesterek, miként szervezzék meg a további segítségnyújtást az ázsiai szökőár sújtotta területeken.A találkozón közös deklarációt fogadtak el, amelyben a legfontosabb feladatokat összegezték.
A konferencián résztvevő Demszky Gábor az önkormányzati szerepvállalásról a Klubrádiónak elmondta: főként a gyerekek életfeltételeinek javításában, az infrastruktúra működésének helyreállításában segíthetnek. Budapest főpolgármestere hozzátette: felmerült az is, hogy az önkormányzati szervezetek küldjenek képzett katasztrófavédelmi szakembereket a térségbe.

A Magyar Honvédség minden feltélének eleget téve, fél éven belül teljesen kész az első Magyarországra szánt Gripen, azonban annak be kell várnia társait. Az utolsó simításokat végzik azokon a - NATO-előírásoknak is megfelelő - harci repülőgépeken, amelyeket Svédországtól rendelt a magyar légierő. Jövő márciustól már öt Gripen gép teljesít szolgálatot a honvédségnél.
Két hét múlva gördül ki a svéd végszerelő hangár ajtaján az első, immár repülőképes magyar Gripen. Új gyártású törzs összeszerelése és a földi szerelés már hónapok óta folyik, január végétől pedig a svéd légierő és a skandináv ország katonai értékesítési hivatal pilótái végzik majd a berepüléseket. A gép nyárra elvileg minden elemében kész lesz, és képes lesz minden feladatra, amit megrendelőként a Magyar Honvédség elvár. A megállapodásnak megfelelően azonban bevárja négy társát, vagyis jövő márciusban öt Jas 39-es érkezik Kecskemétre.