CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 15., szombat 19:43


Jelentős támogatást kap négy dunántúli település- Pártalakítást fontolgat az erdélyi MPSZ- Súlyos, életveszélyes állapotban van az a magyar kisfiú, aki Ausztriában szenvedett síbalesetet.

A Corvinus Rádió hírei Január 15. 20.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei Január 15. 20.00 óra
FM 104,6

Pártalakítást fontolgat az erdélyi MPSZ. A Magyar Polgári Szövetség területi szervezetei egyetértenek abban, hogy létre kell hozni egy pártot, amely a szövetség programját a választásokon képviseli – nyilatkozta Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöke a Székelyudvarhelyen tartott bővített elnökségi ülés után.
Az ülésen nem tárgyaltak személyi kérdésekről, miután a háromszéki szervezet is felülbírálta korábbi álláspontját, tulajdonképpeni bizalmatlansági indítványát a jelenlegi vezetéssel szemben. A bővített elnökség elemezte a Magyar Polgári Szövetség jelöltjeinek kudarcát a romániai novemberi parlamenti választásokon, és döntött a továbblépésről. Elhatározták, hogy három bizottságot állítanak fel, amelyek a következő elnökségi ülés időpontjáig, február 19-ig kidolgozzák egy párt bejegyzésének lehetőségét, egy ennek megfelelő politikai programot, és előkészítik a szövetség alapszabályzatának esetleges módosítását. Szász szerint abban egyetértenek, hogy szükség van egy párt bejegyzésére. A vélemények abban ütköznek, hogy a Magyar Polgári Szövetség alakuljon-e párttá, mellette hozzanak létre egy pártot, vagy egy teljesen külön utakon járó pártot alakítsanak.

Súlyos, életveszélyes állapotban van az a magyar kisfiú, aki Ausztriában szenvedett síbalesetet.
A tízéves gyermek apja elmondta: a sípálya nem volt egyértelműen kijelölve, ezért mehetett neki a gyerek a pálya szélén álló fakerítésnek.
A kisfiú a klagenfurti kórházban agyműtéten esett át, jelenleg mélyalvásban tartják.

Jelentős támogatás négy nyugat-dunántúli településnek Sárvár, Kőszeg, Halászi és Darnózseli a nyugat-dunántúli régióban elsőként nyert vissza nem térítendő támogatást az Európa Terv keretében. A három projekt finanszírozásáról szóló szerződést a sárvári Nádasdy várban írták alá, Dr. Kolber István regionális fejlesztésekért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter jelenlétében.
A Nádasdy-vár felújítására a következő két évben mintegy nyolcszázmillió forintot fordíthat a Kincstári Vagyoni Igazgatóság. A nagy múltú épületre már régóta ráférne a renoválás, a pályázaton nyert pénz arra elegendő, hogy a vár bástyáit és a külső falakat renoválják. A munkálatok várhatóan nyár elején kezdődhetnek.
Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az országban elsőként Természetvédelmi Látogatóközpontot kíván létrehozni Kőszegen. A létesítmény kiállításoknak ad otthont, benne multimédiás előadó és foglalkoztató termet, natúrboltot, élményösvényt alakítanak ki- tudtuk meg Markovics Tibortól, a nemzeti park igazgatójától. A beruházás értéke mintegy 250 millió forint. A harmadik projekt a Duna- menti kerékpárút Halászi és Darnózseli közötti 8 kilométeres kerékpárút építéséről szól. A projekttől a Szigetköz térségének turisztikai fejlődést várják a pályázók.

Megfélemlítésre hivatkozva lemondott a palesztin választási bizottság számos tagja Lemondott a palesztin választási bizottságok több tucat tagja az elnökválasztást kísérő hatósági megfélemlítésekre és szabálytalanságokra hivatkozva. Eddig összesen 46-an, köztük öt magasabb rangú tisztviselő adta vissza megbízását.
Azt állítják, hogy a nagy többséggel elnökké választott Mahmúd Abbász kampánystábja és palesztin titkosszolgálati tisztek nyomást gyakoroltak rájuk, hogy a szavazás közben változtassák meg a választási eljárást a szavazó helyiségek nyitva tartásának meghosszabbításával. Ugyanakkor a lemondott személyek megerősítették: a szabálytalanságok alapvetően nem változtattak az általánosságban tisztességes szavazás kimenetelén.

81 esztendős korában szombaton elhunyt Victoria de los Angeles világhírű operaénekesnő. A barcelonai Teknon klinikán érte a halál, ahová az óév utolsó napján szállították be hörghurut miatt. A spanyol szoprán nem sokkal ezután kómába esett, halálát szívelégtelenség és légzési zavar okozta.
Victoria de los Angeles 1923-ban született Barcelonában, s itt lépett színpadra is először a Figaró házasságának grófnőjeként, 1945-ben. Pályafutása során énekelt a világ legnagyobb operaházaiban, a Scalában, a Covent Gardenben, a Metropolitanben, együtt dolgozott Herbert von Karajannal és Zubin Mehtával is.
Legemlékezetesebb szerepei közé tartozik Bizet Carmenjének címszerepe, és felejthetetlen volt Puccini Pillangókisasszonyában is.