CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 17., hétfő 13:48


Új kemoterápiás részleg a Petz Aladár Kórházban- Sárkányrepülő-baleset- Magyar-román miniszterelnöki találkozó Budapesten- Találkozóra hívja a négy parlamenti párt elnökét a minisz

A Corvinus Rádió hírei 2005. január 17. 11.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei 2005. január 17. 11.00 óra
FM 104,6

Új kemoterápiás részleget adnak át a győri Petz Aladár Kórházban január 19-én délután 1-kor. A részleget a kemoterápiás beavatkozások ambuláns ellátására hozták létre, ahol a betegek kezelése komfortos körülmények között történhet. Az új létesítményt 11 millió forintból alakították ki, amelyet a Regionális Onkológiai és a Győri Kórházért Alapítvány, lakosság egy százalékos támogatásából finanszíroztak. Az új részlegen két kórteremben 8-8, elektromos motorok segítségével működő speciális kezelőágyat helyeztek el, amelyeket a betegek irányíthatnak. A rendszerhez az infúziók összeállításához szükséges kiszolgálóhelyiséget és új vizsgálót is kialakítottak. A részlegen naponta 20-40 beteg kezelését tudják elvégezni.

Egy osztrák repülőgépszerelő az áldozata a fertőszentmiklósi sárkányrepülő-balesetnek. A polgári légihatóság eddigi vizsgálata szerint a férfi, aki egy kisebb hangárt bérelt a repülőtéren, segíteni akart a sárkány beindításával bajlódó magyar tulajdonosnak, amikor a jármű hirtelen elindult. Az osztrák szerelő a földön akarta tartani, és belekapaszkodott a járműbe, ami felemelkedett. Ezután a férfi több méter magasból a lezuhant és szörnyethalt. A sárkányrepülő egy ideig vezető nélkül körözött majd a földhöz csapódott.

Magyar-román miniszterelnöki találkozó lesz ma Budapesten. A tárgyalásokon várhatóan szó lesz a tervezett verespataki aranybányáról és a romániai magyarok autonómiájáról is. A tavaly év végén beiktatott Calin Popescu Tariceanu felkeresi majd Mádl Ferenc köztársasági elnököt, találkozik a magyar parlamenti pártok vezetőivel és a magyarországi románok képviselőivel. A népes román küldöttségnek Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is tagja.

Találkozóra hívja február első hetében a négy parlamenti párt elnökét a miniszterelnök, hogy együtt gondolkodjanak az ország jövőjéről. Gyurcsány Ferenc az MSZP tegnapi országos fórumán egyebek között az áfa és az adók csökkentésének szükségességéről beszélt. Elmondta: arra kérte a pénzügyminisztert, gyorsítsák fel az áfa-ellenőrzéseket és a visszafizetéseket. A rendezvényen Hiller István bejelentette, hogy február 14-étől lemond kulturális miniszteri posztjáról és kizárólag pártelnökként folytatja munkáját.

A Fidesz örül annak, hogy Gyurcsány Ferenc elfogadja tanácsait és belátja, nem az adóterhek növelésére, hanem csökkentésre van szükség - reagált a miniszterelnök szavaira az ellenzéki párt szóvivője. Révész Máriusz kijelentette: a Fidesz partner az adótörvények módosításában, bár erre nem lát sok reményt és úgy véli: az adócsökkentés továbbra is csak a szavak szintjén fog megjelenni. Révész Máriusz a budapesti kormánybiztos kinevezését az MSZP és az SZDSZ közötti belharc újabb állomásának nevezte.

Az eddigi elnök, Sztipe Meszics marad a horvát államfő. A szavazatok 99 százalékának összeszámlálása alapján a régi-új elnökre a választók mintegy 70 százaléka szavazott. Ellenfele, Jadranka Koszor, a Horvát Demokratikus Közösség jelöltje a voksok 34 százalékát szerezte meg. Sztipe Meszics függetlenként, de az ellenzéki balközép erők támogatásával indult a választáson. Horvátország márciusban kezdi meg a tárgyalásokat Brüsszellel az uniós csatlakozásról.

Elhunyt Csao Ce-jang, a Kínai Kommunista Párt egykori vezetője. A veterán politikus a hét végén esett kómába, miután szélütést kapott. Csao Ce-jangot az 1989-es Tienanmen téri vérengzés után váltották le posztjáról és helyezték házi őrizetbe. Azzal vádolták, hogy támogatta a lázadó diákokat és nem értett egyet a hadsereg bevetésével. Csao Ce-jang 85 éves volt.

Az iraki Bakúbában heten meghaltak, amikor fegyveresek támadták meg a Nemzeti Gárda egyik ellenőrző pontját. A Bagdadtól 65 kilométerre északra fekvő város gyakran célpontja a január 30-adikai választások ellen fellépő iraki csoportoknak. Bászrában rakétákkal lőttek két szavazóhelyiséget a felkelők. A robbanások csak anyagi károkat okoztak.

Átadták az Oscar-díj előfutárának is tekintett Arany Glóbusz díjakat. A legjobb film a Martin Scorsese által rendezett Aviator, míg a legjobb rendező Clint Eastwood lett. A legjobb színésznek Leonardo Di Caprio-t, a legjobb színésznőnek Hilary Swank-et választották. Annette Bening a Szabó István által rendezett Csodálatos Júlia című filmben nyújtott alakításáért kapta meg az Arany Glóbuszt.