CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 18., kedd 13:01


Sztrájkot hirdet a Közúti Közlekedési Szakszervezet- Megerősített szolgálattal segítenek a hajléktalanokon Győrben- megerősített szolgálattal segítenek a hajléktalanokon Győrben-

A Corvinus Rádió hírei Január 18. 12.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei Január 18. 12.00 óra
FM 104.6

Január 24-ére országos sztrájkot hirdet a Közúti Közlekedési Szakszervezet, amennyiben a Volán nem emeli dolgozói bérét minimum 12 százalékkal. A Kisalföld volán is támogatja a megmozdulást. A sztrájkról Mészáros Imre, a Közúti Közlekedési Szakszervezet megyei szervezetének titkára tájékoztatta a Corvinus Rádiót.

A hideg idő beköszöntével megerősített szolgálattal segítenek a hajléktalanokon Győrben. Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat igazgatója és munkatársai takarókat, ételt és forró teát osztanak a rászorulóknak. A szervezethez folyamatosan érkeznek az adományok, de meleg ruhát, tartós élelmiszert továbbra is várnak. A szolgálat csatlakozik ahhoz az országos kezdeményezéshez, hogy megszámolják az utcán és a szállókon élő hajléktalanokat. Győrben február 3-án és 4-én lesz számlálás. Az akcióban a szakemberek és civilek regisztrációs lapokon tartják majd számon a hajléktalanokat. Az igazgató szerint jelenleg több, mint 200 fő él fedél nélkül Győrben és a szállók teljes létszámmal működnek.

Ismét kismértékű habzást tapasztaltak az elmúlt napokban a Rábán. Dr. Horváth Lajos, a győri székhelyű Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség szakembere szerint azonban a szennyezőanyag nem éri el a határértéket. A korábbi ellenőrzésekből kiderült, hogy az ismétlődő habzást vélhetően osztrák területen lévő három bőrgyár okozza. Az osztrák fél várhatóan márciusban értékeli ki a végzett ellenőrzések eredményét. A győri felügyelőség a szombathelyi szervezettel közösen folyamatosan vizsgálja a Rábát.

Határon átívelő utakról, a természeti erőforrások megvédéséről és a vasúti fejlesztési programok összehangolásáról szólnak majd a többi között a Romániával közös fejlesztések - közölte a kormányfő. Gyurcsány Ferenc a Krónikának adott interjújban elmondta azt is, hogy az Unió új költségvetéséhez kapcsolódó nemzeti fejlesztési tervek kidolgozásánál folyamatosak a konzultációk Szlovákiával, Ausztriával és Szlovéniával is. Gyurcsány Ferenc a hét végén általa felvetett adócsökkentéssel kapcsolatban közölte: a nemzetközi és a hazai példák azt mutatják, hogy bizonyos feltételek mellett az adókulcsok csökkentése még növelheti is az összes adóbevételt. A miniszterelnök szerint az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó és a bérterhek csökkentésén lehet gondolkodni.

A kormány nem folytatott tárgyalásokat a NATO-val egy esetleges rakétavédelmi rendszer magyarországi telepítéséről. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatta így Dávid Ibolyát, az MDF elnökét, aki korábbi sajtóhírek nyomán, levélben kért felvilágosítást a miniszterelnöktől. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint amennyiben a rendszer létrehozásával és telepítésével kapcsolatban a kormány döntési helyzetbe kerül, haladéktalanul tájékoztatni fogja az Országgyűlést.

A verespataki aranybánya engedélyezéséről csak a hatástanulmányok elkészülte után döntenek - közölte Budapesten a román környezetvédelmi miniszter. Sulfina Barbu a kormányfő kíséretében járt a magyar fővárosban és külön is tárgyalt kollégájával, Persányi Miklóssal.

Az euróövezet pénzügyminiszterei egyetértettek abban, hogy folytatni kell a túlzott államháztartási hiány miatti uniós eljárást Görögország ellen. A döntés azért született, mert a közös pénzt használó ország deficitje tartósan és jelentősen meghaladja az euró stabilitását garantáló felső határt, a bruttó hazai termék 3 százalékát. Decemberben az Európai Bizottság az euróövezethez tartozó Görögország mellett az azon kívüli Magyarországot is elmarasztalta amiatt, hogy nem tudott elegendő haladást elérni az államháztartási hiány leszorításában. Az ügyet ma a 25 tagország pénzügyminiszterei is tárgyalják Brüsszelben.

Az egész világra kiterjedő, szökőárt előrejelző rendszer kiépítéséről is tanácskoznak a japán Kobéban a világ 150 országának szakértői. Az ENSZ által szervezett fórum mintegy háromezer résztvevője, politikusok és kutatók a természeti katasztrófák megelőzésének lehetőségeit vizsgálják. A várakozások szerint a japán kormány az ötnapos tanácskozáson jelenti be, hogy 4 millió dollárral járul hozzá a csendes óceáni szökőár előrejelző rendszer kiépítéséhez.

Irakban elrabolták Moszul szír katolikus érsekét - jelentette be a vatikáni szóvivő. Bagdadi értesülések szerint az iraki szír katolikus egyház fejét temploma előtt fegyveresek kényszerítették arra, hogy beszálljon egy autóba. Az emberrablók céljai egyelőre ismeretlenek. A Vatikán szóvivője elítélte a terrorcselekményt, és követelte, hogy haladéktalanul engedjék szabadon a 66 éves érseket.

Gépkocsiba rejtett bomba robbant Bagdad központjában, a legnagyobb iraki síita párt egyik irodájának közelében. A merényletben egy ember meghalt, heten megsérültek az iraki fővárosban.