CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2005. január 19., szerda 12:05


„Ha év eleje, akkor Bursa Hungarica”

„Ha év eleje, akkor Bursa Hungarica”

„Ha év eleje, akkor Bursa Hungarica” - jelentette ki a Győrben tartott sajtótájékoztatón Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke, aki a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj pályázat jelenlegi állásról adott friss információkat.

Az alelnök az alábbiakról tájékoztatta az érdeklődőket:
    A program 1999. júliusában a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kezdeményezésére indult. Kísérleti jelleggel az Oktatási Minisztérium a megyei önkormányzattal társulva 2000. február 1-től kezdődően indította és országos méretűvé terjesztette a támogatási rendszert.
    Az ösztöndíj pénzbeli szociális támogatás. Forrása a támogatott hallgató állandó lakhelye szerinti települési önkormányzat, melyhez kapcsolódik a megyei önkormányzat és az Oktatási Minisztérium támogatása.
    Ösztöndíjban részesülhetnek azok a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók, akiket az állandó lakóhelyük szerinti települési önkormányzat támogat, s államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat. Támogatásban nem részesülhetnek a rendvédelmi és katonai felsőoktatási intézmények hallgatói.
    A pályázati működés fontos pillére, hogy a szociális támogatási rendszerben azon a szinten történjen a döntéshozatal, ahol a legtöbb ismeret birtokában képesek a rászorultságot elbírálni. Ennek megfelelően a pályázatot minden évben a települési önkormányzat írja ki és bírálja el. A támogatás havi összegét pályázónként állapítja meg az önkormányzat.

Az ösztöndíjnak két típusa van. Az  „A” típusú a tárgyév február 1-től kezdődően két féléven át, összesen 2x5 hónapra szóló támogatás. Az általános feltételeknek megfelelő bármely évfolyamos hallgató kaphatja. A  „B” típusú a tárgyévben szeptember 1-jén kezdődő 3x10 hónapig tartó támogatás. Csak a felsőoktatásba újonnan belépők kaphatják.

    A települési önkormányzatok 2004. szeptember 30-án írták ki a pályázatot. A pályázatok benyújtásának határideje 2004. október 22. volt A pályázat benyújtásának konkrét tartalmát mindenkor a kiíró szerv határozza meg az Oktatási Minisztérium módszertani ajánlása alapján .
    A települési önkormányzat 2004. november 19-én tették közzé a pályázatok eredményeit. (Név, támogatási összeg)
    Győr-Moson-Sopron megyében a pályázathoz 2003-ban a települések 77,9 %-a csatlakozott. Ez országosan a legmagasabba arány volt. Az összesen 1805 pályázóból 1367 fő kapott támogatást. A támogatás alsó határa 1.000 Ft, felső határa 10.000 Ft, az átlagos támogatás 3.082 Ft havonta. A megyei önkormányzat 149 hallgatót támogat. A megyei támogatás alsó határa 1.000 Ft, felső határa 3.000 Ft, az 1 hallgatóra jutó átlagos megyei támogatás 2.664 Ft havonta. A megyei önkormányzat éves támogatásának mértéke 4 millió Ft.
     2004-ben 143 település összesen 1596 hallhatót támogatott az A-típusú pályázatban. Közülük a megyei önkormányzat összesen 217 hallhatónak nyújtott támogatást. A felhasznált megyei keret összege éves szinten 6 millió forint volt.

     A települési önkormányzatok 2004. november 26-ig küldték meg az általuk támogatott és rangsorolt hallgatók adatait a megyei önkormányzatnak. A megyei önkormányzat ezt követően döntött saját támogatási keretének felhasználásáról, majd az adatok feldolgozását követően az összesítés teljes dokumentációját 2004. január 25-ig kell továbbítani.
    Győr-Moson-Sopron Megye 144 önkormányzata A-típusú támogatást 2005-ben 1596 hallhatónak ítélt meg. A B-típusú pályázatban 41 település összesen 86 hallgatót támogat. Az adatokból kitűnik, hogy az önkormányzatok továbbra is nagy számban nyújtanak támogatást, a hosszabb távú elkötelezettségtől azonban óvakodnak. Teszik ezt annak a szabálynak az ismeretében, hogy a tíz hónapra szóló támogatás a következő tanévre is megítélhető indokolt esetben. A megyei önkormányzat 2005-ben támogatási keretét 6 millió forintban határozta meg. Ez az elmúlt évi támogatással azonos nagyságrendű támogatási összeg. Ez az összeg számunkra azt a lehetőséget kínálja, hogy összesen 218 hallható kap tíz hónapon keresztül megyei támogatást is. A megyei támogatás mértéke a helyi önkormányzat támogatásával egyező nagyságrendű, de maximum háromezer forint havonta.
     A pályázat rendszergazdája Budapesten az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága - hangzott el a győri sajtótájékoztatón..

Ponty Zita