CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 19., szerda 17:03


Évértékelő sajtótájékoztatót tartott az APEH Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága- Jóváhagyta a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációját a Gazdasági Versenyhivatal

A Corvinus Rádió hírei Január 19. 14.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei Január 19. 14.00 óra
FM 104.6

Jóváhagyta a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációját a Gazdasági Versenyhivatal
Ismét kihallgatja az ügyészség Kulcsár Attilát

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott az APEH Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága. A beszélgetésen Varga Lászlóné igazgatónő ismertette az új adóbevallási lehetőséget, az Adóhatósági AdóMegállapítást (ADAM), amelynek lényege, hogy a magánszemélyek éves adóbevallását az APEH készíti el.
Ez a forma egyelőre papíralapú kapcsolatot jelent az adózókkal, de hamarosan itt is nagyobb szerephez jut az elektronikus információ továbbítása az adóhivatal és az ügyfelek között. Az ADAM-programban való részvételre egy nyilatkozat kitöltésével lehet jelentkezni, amely letölthető az APEH honlapjáról (www.apeh.hu), illetve beszerezhető a nyomtatványboltokban is. A nyilatkozat beadási határideje 2005. február 15-e.

Jóváhagyta a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációját a Gazdasági Versenyhivatal. A határozat szerint a Versenytanács engedélyezi, hogy az ÁPV Rt. pályázatán nyertes Láng Kiadó és Holding Rt. megvásárolhassa a tankönyvkiadó 70 százalékos részvénycsomagját. A versenyfelügyelet engedélyére azért volt szükség, mert a tranzakció vállalkozások összefonódásának minősült. A GVH azonban megállapította, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó megvásárlása nem befolyásolja a piaci versenyt, mert nem hoz létre gazdasági erőfölényt a kiadói, nyomdai és kereskedelmi piacokon.

Holnaptól tilos génkezelt kukoricát előállítani vagy behozni az országba. Németh Imre agrárminiszter a kormányülés szünetében elmondta: az Európai Unióban sem engedélyezett fajta átmeneti betiltásáról szóló döntést tudományos, élettani vizsgálatokkal kell alátámasztani. Ugyancsak most döntött a kormány arról, hogy újabb, ezúttal 40 milliárd forintos fejlesztési célú hitelprogrammal segíti a gazdákat. A keretből egyebek mellett gabonatárolók építésére, gépvásárlásra és élelmiszeripari fejlesztésekre lehet pályázni.

Havril András lett a Honvéd Vezérkar vezérkari főnöke - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A vezérkari főnök első helyettese Braun László vezérőrnagy, második helyettese Mikita János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója pedig Tömböl László dandártábornok lett. Az új vezérkari főnök, Havril András 2000. októberétől a szárazföldi vezérkar vezérkari főnökeként dolgozott, és decemberben nevezték ki a Honvéd Vezérkar vezérkari főnöke helyettesévé.

Azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét a környezetvédelmi miniszter. Persányi Miklós közleményében ezt Mersich Iván szakmai körökben is vitatott intézkedéseivel indokolja. A meteorológiai szolgálat munkáját a következő három hónapban miniszteri biztosként Antal Emánuel korábbi elnökhelyettes, majd megbízott elnök irányítja. A miniszteri közlemény cáfolja, hogy a szolgálattól több százmillió forintot vontak volna el, a költségvetési támogatás összességében 60 millió forinttal marad el a tavalyitól.

Ismét kihallgatja az ügyészség Kulcsár Attilát. A brókerbotrány fő gyanúsítottjától ezúttal azokra a kérdésekre várnak választ, amelyek korábbi vallomásai és az írásos bizonyítékok összehasonlításakor vetődtek fel. Az ügyészségnek Kulcsár Attila tavalyi kihallgatása óta került birtokába több bizonyíték, és időközben elkészültek a pénzmozgásokat vizsgáló szakértői vélemények is. A volt bróker ügyvédje szerint védence pontosítja és bővíti majd korábbi vallomását. Zámbó Gyula úgy véli: a nyomozás a nyár elejére fejeződhet be, majd újabb egy-két hónap alatt elkészülhet a vádirat is.

Autóbalesetben életét vesztette Kulcsár Anita, a Dunaújváros női kézilabdacsapatának Európa-bajnoka, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes játékosa. A beálló játékos 28 éves volt.
 

Az időjárásról:

Túlnyomóan borult, párás marad az idő, a Dunántúlon többfelé várható kisebb havazás, majd hószállingózás. Az északi szél nyugaton megélénkül, néhol megerősödik. Délután plusz 1, mínusz 4, este mínusz 1, mínusz 6 fok lesz.