CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. január 19., szerda 23:30


„Európa Kulturális Fővárosa 2010” – Sopron is esélyes lehet

„Európa Kulturális Fővárosa 2010” – Sopron is esélyes lehet

Liszt-kultusz, Fertő-táj Világörökség, Páneurópai Piknik, műemléki belváros, turisztikai vonzerő. Tíz magyar város mellett Sopron többek között ezzel pályázik az „Európa Kulturális Fővárosa” címért.Jelenleg az esélyes magyar városokról internetes szavazás is zajlik a http://www.kultur2010.de/umfragen_ungarn.php internet címen.

2010-ben egy német és egy magyar város nyerheti el egy évre az „Európa Kulturális Fővárosa” címet és kerülhet az európai érdeklődés középpontjába. Sopron esélyeiről és a város által beadott pályázatról Kalmár Istvánt kérdeztük, aki bizakodó.
Az alpolgármester úgy véli, ha a pályázatok elbírálásakor a főváros első körben kiesik, Sopron mindenképpen második körös lehet és ebben az esetben 25 %-ra jósolja a győzelem esélyét.

Sopron pályázati anyagát Tama István, a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság igazgatója vezetésével hat tagú szakembergárda állította össze. Egyik fő pillére a város és Liszt Ferenc kapcsolata, hiszen a zeneóriás itt adta élete első koncertjét és egész életében kötődött a városhoz. Sopron zenei életéről emellett elmondhatjuk, hogy 175 éves szimfonikus zenekarával, zeneiskolájával a város az egyik legrégebbi zeneművészeti oktatással bíró város, ez is szerepel a 110 oldalas pályázatban, amelynek alapgondolata Petőfire utal: „Szabadság, szerelem”. A városban katonáskodó költőről minden soproni iskolás tudja: kiszökött a laktanyából, csak hogy Liszt koncertjén ott lehessen.

Kalmár István úgy véli, jó pont, hogy egy német és egy magyar városé lehet 2010-ben az „Európa Kulturális Fővárosa” cím, hiszen – mint fogalmaz: „Sopronban a Páneurópai Piknik kapcsán többszáz német turista először hagyhatta el a keleti blokkot szabadon; ahogy a soproniak mondják: Sopron vette ki az első téglát a berlini falból; Európa újraegyesítése Sopronban indult, van tehát egy érzelmi pluszunk.”
Az alpolgármester szerint további nagy előnye Sopronnak más városokkal szemben, hogy van világörökségi helyszíne: a Fertő-táj a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal. A város turisztikai vonzerejéről szólva pedig kiemelte: büszkék lehetünk a belváros kincseire, egyedülálló műemléki örökségünkre, hiszen a budai vár után a soproni Fő téren található hazánk legnagyobb műemlékegyüttese. Emellett Budapest kivételével egyetlen magyar város sem rendelkezik 5500 vendégággyal és Sopronban ez a szám 2010-ig tovább nő, akár 6-7 ezerre is emelkedhet.

Az alpolgármester kérdésünkre azt is elmondta, hogy a Hűség Városa ellen legfeljebb mérete szólhat, hiszen eddig tudomása szerint csak egy-két Sopronnál kisebb város szerepelt a páylázati győztesek között. Eszerint valóban a 100-200 ezer lakosú városok mérete tűnik a legideálisabbnak, ám véleménye szerint ez korántsem jelenti azt, hogy Sopron esélytelen volna. Sőt – teszi hozzá –, a város pályázata mindenképpen sikeres, ha nyerük, ha nem, a Sopron neve ugyanis bekerül a magyar és az európai köztudatba. Mint fogalmazott: „Sopron számára egyrészt nagy lehetőség, másrészt viszont kár, hogy 2011-ben van kerek évfordulója Liszt Ferencnek, ezért, ha elnyerjük a főváros címet, 2010 után tovább tudjuk vinni rendezvénysorozatainkat, hiszen kerek Liszt évforduló kapcsán pályázati pénzekkel tovább tudjuk szervezni a rendezvényeket.”
A pályázat sikerétől függetlenül 2010-ig a város a Fő tér rekonstrukcióját, az ugyancsak a világörökség területén lévő Barlangszínház felújítását, valamint egy ’Főváros Palota’ építését tervezi, utóbbi 2011-től városi és egyetemi könyvtárnak adhat otthont.

Tóth Anita Lilla



Kapcsolódó cikkek:

Melyik város legyen 2010-ben Európa kulturális fővárosa?

Fórum az Európai Kulturális Főváros 2010 cím tartalmáról: Várják a lakossági véleményeket