CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. január 20., csütörtök 09:17


A városi megemlékezést pénteken a Kölcsey-szobornál tartják - Jubileumi rendezvény a KÉSZ, a Kálvin Kör és a Luther Szövetség közös rendezésében - A megyei ünnepség Jánosssomorján lesz

Magyar Kultúra Napja - ünnepi megemlékezések

Magyar Kultúra Napja - városi megemlékezés a Kölcsey-szobornál 2005. január 21-én, pénteken 15:00 órakor a Magyar Kultúra Napján Sopron városa a Kölcsey-szobornál rendez ünnepi megemlékezést.

Köszöntőt mond Kovács László, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke. Közreműködnek a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola diákjai. A rendezvényen Sopron városa és kulturális intézményei, iskolák a Himnusz költőjének szobránál elhelyezik az emlékezés és a tisztelet koszorúit.



Magyar Kultúra Napja - Jubileumi rendezvény a KÉSZ, a Kálvin Kör és a Luther Szövetség közös rendezésében 2005. január 22-én, szombaton, 18:00 órakor a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Szervezete, a Soproni Kálvin Kör és a Soproni Luther Szövetség a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Liszt-termében ünnepi estet tart.

Az esten elhangzik Jáki Sándor Teodóz OSB és Cs. Varga István irodalomtörténész professzor ,,A Himnusztól az Örömódáig" című előadása.
Közreműködik a Fidelissima Vegyeskar, Arany János vezetésével.

A helyszínen megvásárolhatók Cs. Varga István: Szent Művészet II., Rokonföldön-Szellemi utazás Erdélyben és Csángóföldön, továbbá Jáki Sándor Teodóz: Csángókról igaz tudósítások című könyvei, amelyeket a szerzők az ünnepi est végén dedikálnak.



Magyar Kultúra Napja – megyei ünnepség

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ Kht, Jánossomorja Város Önkormányzata, a TIT Pannon Egyesület és a Győri Fotóklub Egyesület közös szervezésében 2005. január 22-én, szombaton 17.00 órai kezdettel megyei ünnepséget tartanak legifjabb városunk művelődési házában (Jánossomorja, Óvári u.1.) a Magyar Kultúra Napja tiszteletére.

Dr. Kurunczi Károly polgármester köszöntőjét követően dr. Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke mond ünnepi beszédet. A program ezután az „Év fotója - év fotósa 2004.” c. vándorkiállítás megnyitásával, majd ünnepi irodalmi összeállítással folytatódik.

Az ünnepség keretében adják át a „Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Kulturális Tagozatának” elismeréseit, melyet a megyei közgyűlés döntése értelmében 3 személy, Szalay Gyula, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ műszaki szakalkalmazottja, színháztechnikai mérnök, Böröndi Lajos, a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ igazgatója és Bán Csabáné pedagógus, a nyúli Grácia Majorette Csoport vezetője vehet át.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, a belépés díjtalan.