CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. január 20., csütörtök 11:07


Három soproni érdekeltségű mélyépítő cég is pályázik a körforgalom megépítésére- Kapuvári Rendőrkapitányság: az ombudsmani vizsgálat eredménye- Szökőár: 220 ezer áldozat

A Corvinus Rádió hírei Január 20. 11.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei Január 20. 11.00 óra
FM 104.6

Három soproni érdekeltségű mélyépítő cég is pályázik a Kossuth és a Táncsics utca kereszteződésénél létesítendő körforgalom kivitelezésére. A munkák legkorábban március elején kezdődhetnek el. Szóka Sándor, a városüzemeltetési iroda csoportvezetője a Kisalföldnek elmondta: három út- és mélyépítő cég nyújtotta be pályázati anyagát, mindháromnak van soproni érdekeltsége. A pályázatok kiértékelése elkezdődött. A közbeszerzési eljárás tárgyalási szakasza várhatóan a jövő hét közepén fog lezárulni, ezt követően hirdetnek végeredményt. A kivitelezési munkák az időjárás függvényében, remélhetően az év harmadik hónapjában kezdődhetnek el. A beruházás a tervek szerint április 30-ig elkészül.
                                                                                                                                                                                                                                                                                      A rendőrségnél lefolytatott ombudsmani vizsgálat megállapította: a Kapuvári Rendőrkapitányságon az országos átlagnál rosszabb körülmények között dolgoznak a rendőrök. A rendőrök elhelyezési és munkakörülményei miatt ebből a szempontból az ország legrosszabbjai közé sorolta a Kapuvári Rendőrkapitányságot az ombudsman. Az épület elavult, a munkatársak szűk helyen dolgoznak, s az ügyfeleket sem a kornak megfelelő körülmények között fogadják. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Kocsis Tünde alezredes rádiónknak az kapuvári rendőrkapitányság terveiről számolt be.

A decemberi adatok szerint a munkanélküliségi ráta 6,6 százalék, ami 1,4 százalékos növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest. Az elmúlt évben is folytatódtak a gyárbezárások, leépítések Vas megyében, ennek köszönhetően meglehetősen romlottak a foglalkoztatási adatok. Míg 2003 végén 5,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, a legfrissebb adatok szerint ez most 6,6 százalék. December végén 8353 munkanélkülit tartottak nyilván a Vas Megyei Munkaügyi Központban, ebből 660 pályakezdő. A legrosszabb helyzet továbbra is Vasvár és Szentgotthárd térségében van, itt 9,5 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya. A legkevesebb állástalannal Szombathelyen kell számolni, itt a ráta 5,5 százalék. A decemberi 6,6 százalékos arány egyébként a 2004-es esztendő legrosszabb adata, ezt csak a februári 6,2 százalékos munkanélküli arány közelítette meg.

A gazdasági miniszter várhatóan még a héten előterjeszti koncepcióját a szociális energiatarifa bevezetéséről. Ennek lényege, hogy a jövőben a legszegényebb családok esetében az inflációnál ne legyen magasabb az áremelés - mondta a kormányszóvivő.

Havril András lesz a honvédség új vezérkari főnöke, a február elsejével felmentését kérő Szenes Zoltán utódjaként. Bemutatásakor Gyurcsány Ferenc kormányfő a honvédelem fő feladatának a következő időszakban a magyar katonák külföldi szerepvállalását, az önkéntes haderő fejlesztését, valamint a minisztérium és a Honvéd Vezérkar összevonását nevezte.

Vasárnap érkezik haza Irakból az a 40 magyar katona, aki a karácsony előtt visszatért magyar szállító zászlóalj otthagyott felszerelésének berakodásában segített. A hétvégén hazatérő csoporttal az utolsó magyar katona is elhagyta Irakot.

Délkelet-Ázsiában 220 ezerre emelkedett a három héttel ezelőtti szökőár megtalált halálos áldozatainak száma. A természeti katasztrófa legtöbb áldozata Indonéziában volt: a legújabb adatok szerint csak ott több mint 166 ezer ember vesztette életét. Az azonban valószínűleg soha nem derül ki, hogy összesen hány ember lelte halálát a romok között és a tengerben.

Ma iktatják be hivatalába az Egyesült Államok elnökét, a tavaly újjáválasztott ifjabb George Busht. Ez minden idők legdrágább beiktatási ünnepsége: a kedden kezdődött három napos rendezvénysorozatra becslések szerint 55 millió dollárt fordítanak, de nem a költségvetésből, hanem az elnök egyéni és céges támogatói adják össze a pénzt.

Hivatalossá vált, hogy Viktor Juscsenko lesz Ukrajna új elnöke. Az ukrán legfelsőbb bíróság elutasította az utolsó panaszt is, a két hivatalos ukrán lap pedig ma nyilvánosságra hozza az elnökválasztás megismételt második fordulójának eredményét. Így Juscsenko, a választás győztese akár már pénteken elfoglalhatja elnöki hivatalát.

Meteoritra bukkant a Marson majd egy éve kutató Opportunity amerikai önjáró laboratórium. Ez az első, amelyet egy másik bolygón megtaláltak. A világűrből a vörös bolygó felszínébe becsapódott kosárlabda nagyságú, erősen lyukacsos űrjövevény vasból és nikkelből áll. A Földre hullott meteoritok közül nagyon kevésnek ilyen az anyagösszetétele, az arizonai nagy meteorkráterben azonban találtak egy ehhez hasonlót.